Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд зобов’язав власників спортзалів дотримуватися рівня шуму

12 лютого 2020, 11:10
303
0
Реклама

З позиції Верховного Суду спортивне обладнання - джерело перевищення рівня шуму, встановленого санітарними нормами. Відтак, на приміщення, в якому таке обладнання розміщено, поширюються вимоги щодо здійснення його власниками (орендарями) заходів з попередження утворення та зниження шуму до рівнів, установлених санітарними нормами.

Суть спору полягає у тому, що позивач просив визнати протиправним та скасувати припис, яким його зобов'язали надати проектну документацію щодо зменшення впливу звукового навантаження на оточуюче середовище. На обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що у своїй господарській діяльності (діяльність спортивного клубу) він не використовує звуковідтворювальне обладнання, наслідком чого є перевищення рівня шуму, встановленого санітарними нормами. Тому він не зобов'язаний був розробляти цю проектну документацію.

Суди першої та апеляційної інстанцій, відмовляючи у задоволенні адміністративного позову, зазначили, що Управління міськради бере участь в організації благоустрою міста, здійснює самоврядний контроль за станом території об'єктів благоустрою, а тому наділено повноваженнями щодо винесення оскаржуваного припису.

Верховний Суд погодився із висновком судів першої та апеляційної інстанцій.

Суд зазначив, що посадові особи вказаного управління наділені повноваженнями виносити приписи, пов'язані з усуненням порушень правил благоустрою.

Верховний Суд також сформулював правову позицію, за якою підприємства, установи, організації та громадяни, а також інші особи, які у своїй діяльності використовують звуковідтворювальне обладнання, внаслідок чого перевищують рівень шуму, встановленого санітарними нормами, в таких приміщеннях і на таких територіях, то вони зобов'язані попереджати утворення та зниження шуму до відповідних рівнів, установлених санітарними нормами. Це стосується й обов'язку розробити проектну документацію та зменшити вплив звукового навантаження на оточуюче середовище.

Джерело: постанова Верховного Суду від 23.01.2020 р. у справі № 522/20954/16-а.

Більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини