Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як у декларації з податку на прибуток враховувати донарахування податку

13 лютого 2020, 12:10
1205
0
Реклама

Харківські податківці роз'яснили, як у декларації з податку на прибуток за поточний рік відображати податок на прибуток, донарахований та сплачений за результатами документальної податкової перевірки за один з попередніх звітних періодів поточного року.

Оскільки декларацію з податку на прибуток заповнюють наростаючим підсумком, результати перевірки впливають на фінансовий результат до оподаткування за наступний звітний (податковий) період поточного року, якщо:

- контролери здійснили перевірку за звітний (податковий) період поточного року і за такий період донарахували податкове зобов'язання з податку на прибуток та прийняли податкове повідомлення-рішення, яке платник податку не оскаржує;

- узгоджені суми донарахованого податку та штрафних (фінансових) санкцій нараховані в інтегрованій картці платника податків та сплачені платником до бюджету на підставі податкового повідомлення-рішення;

- термін подання декларації за наступний звітний (податковий) період у межах поточного звітного року ще не настав.

Показники декларації у рядках 01, 02 зазначають згідно з даними бухобліку з урахуванням результатів документальної перевірки, які вплинули на показники фінзвітності, складеної відповідно до П(С)БО або МСФЗ. Показник рядка 02 декларації враховують під час визначення об'єкта оподаткування у рядку 04 декларації. Відповідно, такий показник впливає на обчислення податку на прибуток за поточний звітний (податковий) період.

У рядку 19 декларації відображають податок на прибуток, нарахований за результатами останнього (звітного) податкового періоду. Його визначають як різницю показників рядка 17 і рядка 18 декларації.

З метою уникнення подвійного нарахування податку на прибуток за декларацією, в якій для визначення фінрезультату до оподаткування було враховано результати документальної перевірки, доцільно:

- у рядку 18 декларації за звітний період поточного року врахувати суму донарахованого за результатами документальної перевірки податкового зобов'язання у частині суми основного податку за звітний період поточного року (без урахування штрафних (фінансових) санкцій);

- збільшити на цю суму показник, який був відображений у рядку 17 декларації за попередній звітний (податковий) період поточного звітного року.

Джерело: ІПК ГУ ДПС у Харкiвськiй області від 23.01.2020 р. № 247/ІПК/20-40-04-04-10.

Більше про заповнення декларації з податку на прибуток читайте в статті "Декларація з податку на прибуток: рядок за рядком" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини