Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держава озвучила нове бачення орендних ставок за державне майно

3 березня 2020, 11:15
583
0
Реклама

Фонд державного майна оприлюднив для громадського обговорення проєкти Примірного договору оренди державного або комунального майна і Проект нових орендних ставок.

Так, проект першої постанови КМУ, запропонованої Фондом, містить Примірний договір оренди єдиного майнового комплексу державного підприємства (структурного підрозділу підприємства) та Примірний договір оренди індивідуально визначеного майна (нерухомого або іншого), що належить до державної власності. Як відомо, нещодавно запрацював новий Закон України «Про оренду державного та комунального майна», яким, зокрема, впроваджуються принципово нові механізми передачі майна орендарю шляхом проведення електронного аукціону та низка інших новацій, таких як встановлення мінімального строку оренди держмайна на рівні 5 років.

Ще одним проектом йде нова Методика розрахунку орендної плати за державне майно. Утім, цим проєктом пропонується залишити, за словами Фонду, «перевірений практикою механізм розрахунку орендної плати на основі незалежної оцінки та розміру орендної ставки (в залежності від мети використання/орендаря)». При цьому таким орендарям як державні бюджетні установи, Пенсійний фонд України, інші установи які повністю фінансуються за рахунок державного бюджету, буде встановлено річну орендну плату 1 грн/рік. У свою чергу іншим орендарям, які мають право оренди без аукціону і які не утримуються/фінансуються з державного або місцевого бюджету, будуть встановлені диференційовані орендні ставки.

Також ФДМУ оприлюднив проект Порядку виконання контрольних функцій у сфері оренди державного майна. Ним передбачено детальну процедуру здійснення контрольних заходів у сфері оренди державного майна, можливість орендодавців під час здійснення контролю звертатися до відповідних органів за наданням інформації, можливість орендаря ініціювати контрольну перевірку тощо.

До речі, Фонд держмайна у тестовому режимі запустив новий сайт приватизації.

Про оренду держкоммайна за новими правилами з лютого 2020 року можна дізнатись зі статті видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини