Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фонд соцстраху пояснив, як буде платити лікарняні під час карантину через коронавірус

18 березня 2020, 12:30
41374
2
Реклама

Всі виплати за лікарняними у період надзвичайної ситуації, пов'язаної з COVID-19, здійснюватимуться ФСС у повному обсязі. Про це на брифінгу повідомила директор Фонду соціального страхування України Олена Дума. Також вона пояснила щодо оформлення лікарняних та виплату по них у період надзвичайної ситуації, пов'язаної з інфекційною хворобою COVID-19.

"У разі хвороби застрахованої особи, Фонд оплачує листок непрацездатності, починаючи з шостого дня і до повного одужання. У разі захворювання дитини віком до 14 років лікарняний отримує один із працюючих батьків. У такому випадку Фонд оплачує лікарняний лист, починаючи з першого дня до одужання, але не більше 14 календарних днів. Однак якщо дитина знаходиться в стаціонарі, цього обмеження не має", - повідомила О. Дума.

За її словами, під час карантину діє особливий порядок видачі листів тимчасової непрацездатності. Зокрема, отримати лікарняний може особа, яка тимчасово відсторонена від роботи під час карантину, якщо її робота пов'язана з обслуговуванням населення у разі, якщо ця особа контактувала з інфекційно-хворою людиною і є бактеріоносієм, та якщо вона не може бути переведена на іншу роботу. Цей листок непрацездатності також оплачується Фондом. При цьому такий листок непрацездатності видається лікарем-інфекціоністом, або лікарем-терапевтом.

"Нагадую, якщо тимчасова непрацездатність застрахованої особи викликана карантином, фінансова допомога за рахунок ФСС надається з першого дня і за весь час відсутності на роботі з цієї причини", -запевнила посадовець.

Варто звернути увагу на ухвалений екстренно парламентом Закон, який до числа страхових випадків додав період перебування в закладах охорони здоров'я чи на самоізоляції у зв'язку з протидією коронавірусній хворобі. У такому разі ФСС буде компенсувати 50% заробітку на підставі отриманого працюючим відповідного лікарняного листка.

О. Дума наголосила, що вживаються заходи щодо спрощення процедури отримання лікарняних листків. "Процедура отримання лікарняних буде спрощена і стане прозорою", - говорить вона, додаючи, що запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності знаходиться на фінальному етапі.

Посадовець закликала громадян піклуватися про своє здоров'я і звертатись за консультацією на "гарячу лінію" Фонду за телефоном 0-800-501-892.

Раніше у Мінсоцполітики розповіли, чи вплине несплата комуналки під час карантину на субсидію.

Радимо також прочитати про 10 головних правил карантину для людей і бізнесу, які містить Закон № 530.

Відповіді експертів ЛІГА:ЗАКОН на найактуальніші питання бухгалтерів в умовах кризи доступні на сторінках видання “Бухгалтер&Закон”. Тільки практичні матеріали, що допоможуть попередити і запобігти кризовим ситуаціям, а не тільки діяти по факту процесів, що вже трапилися.

Отримайте демо-номер за посиланням або відразу передплачуйте видання та працюйте.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини