Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФОП-єдинники можуть скористатися відпусткою під час карантину без сплати єдиного податку

24 березня 2020, 16:20
27911
3
Реклама

Головне управління ДПС у Закарпатській області нагадує, що підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Таке право передбачене п. 295.5 ПКУ.

Аби скористатися таким правом, підприємцю необхідно подати до територіального органу ДПС заяву у довільній формі з інформацією про період щорічної відпустки або терміни тимчасової втрати працездатності з додаванням копії листка непрацездатності.

Авансові суми єдиного податку, сплачені за період відпустки або лікарняного підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку.

Зважайте, що в період карантину ЦОП змінюють умови надання адмінпослуг. Так, столичні ЦОП надають адмінпослуги виключно онлайн.

Зверніть увагу на те, що законодавством не передбачено звільнення від сплати єдиного внеску на період відпустки чи непрацездатності.

Якщо ж підприємець скористається правом на відпустку у квітні 2020 року, то ЄСВ за цей місяць йому теж не доведеться платити. Такий висновок слідує з положень Закону України від 17.03.2020 р. № 533-IX. Нагадаємо, що завдяки ньому підприємців за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року звільняють від нарахування та сплати ЄСВ за себе. Детальніше про те, як працює зазначене звільнення, читайте в аналітичному матеріалі.

Спрощенцям також можуть бути цікавими наступні актуальні новини:

- Закон про мораторій на перевірки, зміни в оподаткуванні та лікарняні під час карантину прийнято;

- Як закрити ФОП - покроковий алгоритм дій від податківців;

- Податківці можуть самостійно виключати з Реєстру єдинників за податковий борг.

У період карантину з метою запобігання поширенню коронавірусу варто уникати місць масового скупчення людей та зменшувати кількість непотрібних контактів. Тож радимо вам користуватися електронними сервісами від ЛІГА:ЗАКОН. Для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини