Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Три види мораторію на перевірку бізнесу під час карантину

27 березня 2020, 11:45
4171
0
Реклама

Офіс підтримки МСП нагадав про діючий мораторій на здійснення заходів державного нагляду (контролю) та податкові перевірки під час карантину. Так, тимчасово, до 31 травня 2020 року, забороняється проведення органами державного нагляду (контролю) планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, крім державного нагляду (контролю):

- за діяльністю суб'єктів господарювання, які відповідно до затверджених КМУ критеріїв оцінки ступеня ризику від провадження господарської діяльності віднесені до суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику;

- у сфері дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін;

- у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

Таким чином, якщо дата проведення планових заходів державного нагляду (контролю), що визначена річними планами органів державного нагляду (контролю), припадає на період встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), планові заходи державного нагляду (контролю) відносно таких суб'єктів господарювання проводитися не будуть із врахуванням зазначених вище виключень. Ці обмеження запроваджені Законом № 533.

До речі, інспектори праці на час карантину працюють над майбутніми перевірками. Аналізують інформацію, яку отримують від інших держорганів

Не підпадають під заборону позапланові заходи державного нагляду (контролю) відповідно до підстав, визначених статтею 6 Закону про держнагляд.

Також запроваджений мораторій на проведення податкових (або органами державної податкової служби) документальних та фактичних перевірок на період з 18 березня по 31 травня 2020 року, крім документальних позапланових перевірок лише тих платників податків, які задекларували про відшкодування їм (тобто повернення) з державного бюджету ПДВ у сумі більше 100 тис. грн, а саме перевірок у частині виключно законності ними такого декларування.

Документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року. Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом. Нагадаєм, що вже оновили план податкових перевірок у зв'язку з карантином. Інформація розмішена на сайті ДПС.

З іншого боку, камеральні та документальні невиїзні перевірки відшкодування ПДВ таки проводять попри карантин. На цьому наголосили і контролери.

Також, вказує Офіс підтрики МСП, встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період з 18 березня по 18 травня 2020 року. Відповідні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, зупиняються до 18 травня 2020 року.

Будь-який бізнес потребує контролю, особливо в критичні період, як-от під час коронавірусного карантину, коли влада одною рукою запроваджує мораторій на перевірки, а іншою - роздає обіцянки жорстких рейдів. В таких стресових умовах - недалеко і до банкрутства чи росту заборгованості. Моніторте податковий стан компаній 24/7 у системі CONTR AGENT, яка містить базу досьє на понад 6,5 млн компаній та ФОП. Почати моніторинг можна легко прямо зараз, замовивши тестовий доступ.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини