Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які наслідки виникнення боргів з зарплати під час карантину – Держпраці

27 березня 2020, 16:00
6557
0
Реклама

Спеціалісти Головного управління Держпраці у Донецькій області висловилися стосовно затримки виплати заробітної плати. У такому разі вони рекомендують наступне.

По-перше, написати заяву на ім'я керівника про виплату заборгованої суми заробітної плати. Якщо безпосередні переговори з роботодавцем не призвели до результату та заробітну плату не виплачено, необхідно звернутися із заявою до профспілки про вирішення питання виплати заробітної плати.

Наступний крок - це звернення до комісії по трудових спорах. Якщо комісія по трудових спорах не створена або працівник не погоджується з рішенням комісії, робітник має право звернутися до місцевого суду про примусове стягнення заборгованості із виплати заробітної плати.

На будь якому етапі працівник має можливість звернутися до Держпраці або її територіальних органів із скаргою на дії роботодавця. Таке звернення є підставою для здійснення позапланового заходу контролю за дотриманням законодавства про працю.

У Держпраці нагадали, що заборгованою вважається сума, яка включає всі нарахування в грошовій і натуральній формі з фонду оплати праці, за винятком обов'язкових утримань, строк виплати якої минув до кінця місяця, у якому вона повинна бути виплачена. За порушення встановлених строків виплати заробітної плати більш як за один місяць передбачена фінансова, кримінальна та адміністративна відповідальність.

Раніше фахівці Держпраці радили, як поводитись на робочому місці під час карантину. Також повідомлялося, що Держпраці штрафуватиме за рішенням суду, а працівники можуть відстояти свої трудові права через суд і притягнути роботодавця до відповідальності. Водночас інспектори праці на час карантину працюють над майбутніми перевірками - аналізують інформацію, яку отримують від інших держорганів.

Роботодавцям та працівникам радимо також звернути увагу на нашу аналітику:

- Карантин в садочку і школі: як оформити відсутність працівників на роботі;

- Коронавірус та оголошений карантин: кому і коли оплатять лікарняні;

- Як оформити переведення працівників на дистанційну роботу на час карантину;

- Неоплачувана відпустка на час карантину від А до Я.

Щоб іти в ногу з вимогами чинного законодавства, користуйтеся інформаційно-правовою системою ЛІГА:ЗАКОН. Вона допоможе відслідковувати зміни в законодавстві. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини