Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Наявність форс-мажору під час карантину бізнесу доведеться доводити — судді

30 березня 2020, 15:10
1835
0
Реклама

У контексті подій, які сьогодні відбуваються в Україні, дуже важливо детально конкретизувати у господарських договорах випадки форс-мажору. Поняття "форс-мажорні обставини" трапляється в багатьох нормативно-правових актах. А для його позначення використовують різні назви: "форс-мажорні обставини", "обставини непереборної сили", "форс-мажор". Але всі ці терміни однакові за змістом, - роз'яснює портал "Судова влада".

Форс-мажор (переклад з французької мови - вища сила) - це непередбачувані обставини, які не залежать від волі сторін договору, за яких неможливо виконати покладені на них зобов'язання. Компетентними органами щодо засвідчення обставин непереборної сили законодавством визначено Торгово-промислову палату України та 25 регіональних торгово-промислових палат: 24 обласних та міста Києва (далі - ТПП).

Відповідно до ч.2 ст.14-1 Закону про ТПП та п.3.1 Регламенту ТПП форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об'єктивно унеможливлюють виконання зобов'язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов'язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами. Як відомо, 17 березня Верховна Рада України ухвалила Закон № 530, яким внесено зміни до Закону про ТПП та включено карантин до списку форс-мажорних обставин.

Варто зазначити, що просто існування таких обставини не є форс-мажором. Така обставина стане форс-мажорною лише у випадку, якщо особа доведе неможливість виконання зобов'язань, передбачених умовами договору, саме через неї. Щоб засвідчити форс-мажорні обставини, потрібно звернутися до ТПП. Для того, щоб отримати сертифікат ТПП про форс-мажорні обставини, потрібно довести причинно-наслідковий зв'язок між зобов'язаннями, які сторона не може виконати, та обставинами (їхнім результатом), на які сторона посилається, як на підставу неможливості виконати зобов'язання.

Обов'язок доказування настання форс-мажорних обставин покладено на заявника, який несе відповідальність за повне та належне оформлення заяви, достовірність викладених фактів, наданих документів, відомостей та доказів. І вже за результатами розгляду таких документів Торгово-промислова палата видає сертифікат про форс-мажорні обставини.

Читайте також:

- "Як орендарю зменшити плату за орендоване приміщення протягом карантину - Нотаріальна палата";

- "Для підтвердження форс-мажору через карантин достатньо мінімального пакета документів";

- "Відмова працівників виходити на роботу під час карантину - не форс-мажор".

Будь-який бізнес потребує контролю, особливо в критичні період, як-от під час коронавірусного карантину, коли партнери опиняються на межі банкрутства, а заборгованості зростають volens nolens. Тож будьте готові до будь-яких несподіванок і тримайте руку на пульсі подій, моніторте податковий стан компаній 24/7 у системі CONTR AGENT, яка містить базу досьє на понад 6,5 млн компаній та ФОП. Почати моніторинг можна легко прямо зараз, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини