Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект № 3275 змінив умови праці українців під час карантину

1 квітня 2020, 10:25
4706
0
Реклама

Законопроект № 3275, прийнятий парламентом в турбо-режимі 30 березня і переданий Президенту на підпис, суттєво коригує й умови праці під час карантину. Сталося це завдяки змінам до КЗпП. Що ж тепер чекає на роботодавців і працівників?

По-перше, з визначення трудового договору (ст. 21 КЗпП) усунули згадку про те, що працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, "з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові".

По-друге, згідно з законопроектом № 3275 додержання письмової форми надалі є обов'язковим при укладенні трудового договору про дистанційну (надомну) роботу.

По-третє, детально розписали в оновленій ст. 60 КЗпП про гнучкий режим робочого часу (ГРРЧ). Він може встановлюватися за погодженням між працівником і роботодавцем на визначений строк або безстроково як при прийнятті на роботу, так і згодом. А на час загрози поширенню епідемії, пандемії та (або) на час загрози військового, техногенного, природного чи іншого характеру умова про дистанційну (надомну) роботу та ГРРЧ може встановлюватися у наказі (розпорядженні) роботодавця без обов'язкового укладення у письмовій формі трудового договору про дистанційну (надомну) роботу.

По-четверте, у тому ж Кодексі записали норму про дистанційну (надомну) роботу. Також передбачили, що виконання дистанційної (надомної) роботи не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Варто додати, що нещодавно умови дистанційної роботи нормативно передбачили для держслужбовців, а для підприємств приватної форми власності ми надали свої рекомендації в аналітичному матеріалі "Як оформити переведення працівників на дистанційну роботу на час карантину".

По-п'яте, у норму ст. 113 КЗпП щодо порядку оплати часу простою додали уточнення, що час простою не з вини працівника - це, в тому числі, і період оголошення карантину, встановленого КМУ. Нагадаємо, що про простій йшлося, зокрема, в нашій аналітиці "Карантин в садочку і школі: як оформити відсутність працівників на роботі".

По-шосте, під час карантину, встановленого КМУ на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені ст. 233 КЗпП, продовжуються на строк дії такого карантину. Йдеться про строки звернення до районного, районного у місті, міського чи міськрайонного суду за вирішенням трудових спорів.

Детальніше про те, які зміни в трудове законодавство привніс законопроект № 3275, в чому роботодавцям слід бути обережними, а працівникам - пильними під час карантину - читайте в нашому аналітичному матеріалі.

ій аналітиці.

Радимо також звернути увагу на наш аналітичний матеріал "ТОП-5 прихованих загроз для бізнесу з прийнятого законопроекту № 3275" та оперативні новини щодо цього законопроекту:

- "Карантин впливає і на визначення податку на прибуток - законопроект № 3275";

- "Податківцям відвели два місяці на камеральні перевірки";

- "Послаблення в оподаткуванні ПДВ на час карантину: кого торкнуться та як діятимуть";

- "Ліміти для ФОП збільшили, а платників ЄСВ не штрафуватимуть до 31 травня";

- "Звільнення від сплати податку на нерухомість і плати за землю за квітень скасували".

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Тримайте руку на пульсі актуальної правової картини дня з усіма нововведеннями, використовуйте підбірку ситуацій для оперативного реагування на будь-які зімни та майте доступ до повної бази нормативних документів на будь-яку дату. Серед іншого знайдете тут і норми, що регулюють роботу підприємців та компаній в умовах карантинів, надзвичайних ситуацій та станів. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини