Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може працівник відмовитися від відрядження під час карантину — Держпраці

2 квітня 2020, 08:45
3470
0
Реклама

Законодавство не передбачає особливий порядок направлення у відрядження працівників під час карантину, тому такий порядок відбувається за загальною процедурою, встановленою Інструкцією № 59 та КЗпП. Про це йдеться у відповіді фахівців ГУ Держпраці у Херсонській області на питання, чи може працівник відмовитись від службового відрядження під час карантину.

У Держпраці наголосили: службове відрядження, у яке працівника направляють за розпорядженням керівника установи для виконання роботи, обумовленої трудовим договором, є обов'язковим для працівника. Водночас, як установлено статтею 31 КЗпП, керівник установи не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором. Відмова працівника без поважних причин поїхати у відрядження для виконання роботи, обумовленої трудовим договором, може розглядатись як порушення трудової дисципліни.

Також фахівці Держпраці зазначили, що згідно з:

- ст. 176 КЗпП забороняється направлення у відрядження вагітних жінок та жінок, які мають дітей віком до трьох років;

- ст. 177 КЗпП жінки, що мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю, не можуть направлятись у відрядження без їх згоди;

- ст. 186-1 КЗпП гарантії встановлені ст.176 - 177 КЗпП поширюються також на батьків, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також на опікунів (піклувальників), одного з прийомних батьків, одного з батьків-вихователів.

Крім того повідомили, що в даний момент і в будь-який інший термін працівник, що знаходиться при виконанні трудових обов'язків, має право на безпечні умови праці відповідно до законодавства (ст. 6 Закону про охорону праці).

Разом з тим, Постановою № 211, а також жодним законом чи підзаконним нормативним актом, постановою КМУ або Указом Президента України, необхідність утриматись працівникам від виробничих відряджень як обов'язкова вимога не визначена - наголошують у Держпраці. Також додали, що на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, а також роботах, пов'язаних із забрудненням або несприятливими метеорологічними умовами, працівникам повинні видаватися безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби індивідуального захисту, а також мийні та знешкоджувальні засоби. Роботодавець може додатково, понад встановлені норми, видавати працівникові певні засоби індивідуального захисту, якщо фактичні умови праці цього працівника вимагають їх застосування (ст. 8 Закону про охорону праці).

Роботодавцям та працівникам радимо звернути увагу на наші аналітичні матеріали:

- "Карантин в садочку і школі: як оформити відсутність працівників на роботі";

- "Коронавірус та оголошений карантин: кому і коли оплатять лікарняні";

- "Як оформити переведення працівників на дистанційну роботу на час карантину";

- "Проект № 3275 переписав умови праці під час карантину для роботодавців та працівників";

- "Неоплачувана відпустка на час карантину від А до Я";

- "Компенсація за невикористану відпустку при звільненні - 2020".

І в поточній діяльності, і в критичних ситуаціях більше інформації щодо ефективної практики бухгалтерського, податкового та кадрового обліку можна почерпнути в професійному рішенні для бухгалтера - одному інструменті із безліччю можливостей для бухгалтера та аудитора. Спробуйте прямо зараз і отримуйте рішення на свої питання.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини