Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Лікарняний не перериває двомісячне попередження у разі скорочення штату працівників — Держпраці

8 квітня 2020, 13:50
2535
0
Реклама

В ГУ Держпраці у Дніпропетровській області поснили. як звільняють у випадку скорочення штату працівників, якщо на дату скорочення працівник перебуває на лікарняному.

Про наступне звільнення працівника персонально письмово попереджають не пізніше ніж за два місяці до дати запланованого звільнення (ст. 49-2 КЗпП). При цьому чинне законодавство не передбачає виключати зі строку попередження працівника про наступне звільнення час перебування його у відпустці або на лікарняному.

Роботодавцю за своєю ініціативою заборонено звільняти працівника у період його тимчасової непрацездатності. Це слідує із аналізу ч. 3 ст. 40 КЗпП. Виключення становлять випадки повної ліквідації підприємства та нез'явлення працівника на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності.

Тож в наведеній ситуації звільняють працівника у перший робочий день згідно з графіком роботи після закінчення тимчасової непрацездатності. Вдруге повідомляти працівника про звільнення за два місяці не потрібно, адже дату звільнення перенесли не з ініціативи та не з вини роботодавця.

Що стосується листка непрацездатності, то його потрібно оплатити повністю, оскільки його видали ще під час перебування працівника у трудових відносинах з роботодавцем. Останній день трудових відносин - день звільнення. Тому він також включається до цього періоду.

Відтепер у бізнесу з'явиться більше можливостей для боротьби з кризою навіть за умов віддаленої роботи. Нова екосистема хмарних продуктів LIGA360 об`єднує всі продукти ЛІГА:ЗАКОН у спільному середовищі для управління ризиками. Отримайте додаткові функції для ефективної роботи фахівців в режимі карантину та об'єднайте усю команду в єдиному просторі для прийняття антикризових рішень. Спробувати.

Читайте також:

- які наслідки виникнення боргів з зарплати під час карантину;

- компенсація за невикористану відпустку при звільненні;

- коронавірус та оголошений карантин: кому і коли оплатять лікарняні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини