Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нюанси ПДВ-обліку безоплатного гарантійного ремонту

9 квітня 2020, 15:30
230
0
Реклама

ДПС роз'яснила, чи потрібно нараховувати ПДВ під час здійснення операцій з безоплатного проведення гарантійного ремонту.

Йдеться про ситуацію, коли платник ПДВ надає гарантію на реалізоване клієнтам обладнання та запасні частини, а також на послуги сервісного обслуговування та ремонту обладнання. Якщо протягом встановленого у договорах з клієнтами гарантійного терміну виявляються дефекти поставленого обладнання або наданих послуг, платник усуває такі дефекти за власний рахунок.

Причому вартість гарантійних робіт включається до вартості продажу обладнання, запасних частин, послуг сервісного обслуговування та ремонту.

Оскільки вартість безоплатно переданих товарів та наданих послуг входить до вартості оподатковуваних операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг та компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ, то такі товари/послуги вважаються використаними в оподатковуваних операціях. Тому передача/надання вказаних товарів/послуг не розглядається як окрема операції з постачання (у т.ч. з безоплатного постачання) товарів/послуг, які є об'єктом оподаткуванню ПДВ відповідно до п. 188.1 ПКУ.

У цьому випадку не потрібно нараховувати й компенсуючі ПДВ-зобов'язання згідно з п. 198.5 ПКУ.

Джерело: ІПК ДПСУ від 13.03.2020 р. № 1033/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

До речі, підприємства, які беруть на себе гарантійні зобов'язання, повинні створювати відповідні забезпечення. Детальніше - в статті "Забезпечення під виконання гарантійних зобов'язань" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини