Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Строки розгляду скарг на рішення ДПС тимчасово призупинені

9 квітня 2020, 17:20
2003
0
Реклама

Податківці пояснили, які тимчасові зміни прийнято щодо строків подання та розгляду скарг платників податків у процедурі оскарження рішень контролюючих органів. Йдеться про зміни в ПКУ, які передбачені Законом № 540.

Зупинили перебіг строків, встановлених ст. 56 ПКУ (в частин адміноскарження), які стосуються скарг платників податків (окрім скарг щодо законності декларування сум відшкодування ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Зміни передбачені підрозділом 10 Перехідних положень ПКУ. І таке зупинення не породжує будь-яких наслідків.

Тобто, якщо строк подання скарги припадає на період з 2 квітня до 31 травня 2020 року (включно), то строки подання таких скарг призупиняють. При цьому платник податків може подати відповідну скаргу з урахуванням часу, що минув до такого призупинення. Як результат, такі скарги повинні прийняти та розглянути контролюючі органи в загальному порядку.

Також, якщо строк прийняття рішень контролюючим органом по скаргах, які подані у період з 2 квітня до 31 травня 2020 року (включно) та/або не розглянуті станом на 18 березня 2020 року, припадає на період з 2 квітня до 31 травня 2020 року (включно), то прийняття таких рішень поза межами строків, визначених статтею 56 ПКУ, або якщо не надіслано/несвоєчасно надіслано платникам податків рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу про продовження строків, не призводять до задоволення скарг платників податків.

Водночас з урахуванням того, що перебіг строків, які зупинялися, продовжується, то контролюючий орган має право прийняти відповідне рішення з 1 червня 2020 року з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Важливо: перебіг строків розгляду скарг в адміністративному порядку не зупиняється та застосовуються наслідки порушення їх розгляду, передбачені п. 56.9 ПКУ стосовно скарг щодо законності декларування відшкодування ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ.

Схожі норми передбачені і для строків подання та розгляду скарг платників ЄСВ у процедурі оскарження рішень контролюючих органів. Адже змін зазнав і Закон про ЄСВ.

Також тимчасово, на період до 31 травня 2020 року (включно), зупинили строк розгляду скарг платників ЄСВ, що надійшли/надійдуть до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року. Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків.

Джерело: інформаційний лист ДПС за № 9.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

ДПС дала поради щодо застосування нових лімітів для ФОП-єдинників.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини