Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Prozorro оновлять 19 квітня, а замовникам та учасникам закупівель презентували ТОП-7 новацій

17 квітня 2020, 14:05
1168
0
Реклама

19.04.2020 р. відбудеться "рестарт" публічних закупівель. Адже починає діяти нова редакція Закону України "Про публічні закупівлі" від 25.12.2015 р. № 922-VIII .

Мінекономіки підготувало короткий огляд змін, які чекають замовників уже із 19.04.2020 р. І в першу чергу відбудеться велике оновлення Prozorro. Що ж зміниться?

1. Поріг для обов'язкових закупівель через Prozorro знизиться з 200 до 50 тисяч гривень. Крім того, із 19.04.2020 р. державні замовники звітуватимуть про всі свої закупівлі від 1 копійки.

2. Посилиться відповідальність за грубі порушення тендерного законодавства.

Наприклад, якщо замовник безпідставно відхилив тендерну пропозицію, і це підтвердить Держаудитслужба - його очікує штраф від 25 до 51 тис. грн. Якщо ж державна структура уклала договір без передбачених законом тендерних процедур, то штрафувати будуть її директора - на суму від 34 до 85 тис. грн. У той же час за несуттєві процедурні порушення розмір покарання для замовників зменшується - з 11700 до 1700 грн.

3. Бізнес, який переміг у тендері, тепер зможе виправити несуттєві помилки у тендерній пропозиції.

На це в учасника буде 24 години. Відтак підприємці зможуть не втрачати тендер через випадково допущені неточності, а державні структури - зберегти найбільш вигідну пропозицію і не переплачувати.

4. Вдосконалиться механізм оскарження тендерних процедур в АМКУ.

У підприємців буде більше стимулів захищати свої права - плату за скаргу повернуть бізнесу в повному обсязі, якщо її задовольнить АМКУ. Водночас в інтересах замовників будуть працювати додаткові запобіжники від тендерного тролінгу: до розгляду будуть прийматися лише оплачені скарги, а відкликати їх буде неможливо. Крім того, вартість за подачу скарги зміниться з фіксованої (5 тис. грн для товарів і послуг, 15 тис. грн - для робіт) на гнучку, що буде залежати від очікуваної вартості закупівлі. Нові тарифи за подачу скарг встановить окремою постановою Уряд.

5. Замовники зможуть захищатися від цінового демпінгу.

Завдяки механізму “аномальна низька ціна” електронна система буде підсвічувати пропозиції учасників, котрі будуть на 30-40% нижчими за найближчі пропозиції конкурентів. У такому випадку замовник може попросити учасника обґрунтувати таку ціну, а в разі відсутності пояснень - відхилити пропозицію.

6. Працюватиме швидка та зручна альтернатива для невеликих допорогових закупівель - Prozorro Market.

Це онлайн-магазин, у каталогах якого - найбільш поширені товари для державних замовників: пальне, канцелярія, техніка, медвироби, продукти тощо. Для замовників це можливість в кілька кліків та без тендерних процедур купити необхідний товар. Натомість постачальникам достатньо один раз пройти кваліфікацію, і далі лише отримувати замовлення. Зараз замовники можуть використовувати Prozorro Market для закупівель до 50 тис. грн, а після виходу відповідної постанови Уряду - до 200 тис. грн.

7. Розпочнеться поступова трансформація організації самого процесу закупівель - від тендерних комітетів до уповноважених осіб. На зміну колективному прийняттю рішень прийде персональне, а проведення закупівель з додаткового навантаження стане оплачуваною роботою.

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Також зважайте, що з 19.04.2020 р. спрощені закупівлі має проводити уповноважена особа. Деталі читайте у новині.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини