Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці вказала на специфіку простою під час карантину

24 квітня 2020, 08:50
7723
0
Реклама

Головне управління Держпраці у Запорізькій області нагадало про особливості простою на підприємстві під час карантину. Так, в умовах карантину тимчасово заборонено діяльність деяких суб'єктів господарювання, які передбачають прийом відвідувачів, такі як заклади громадського харчування, торгівельно - розважальні центри тощо. Тому, на період запровадження карантину більшість роботодавців змушені внести зміни у свій порядок роботи. Більшість робить це шляхом надання працівникам відпусток, запровадження віддаленої роботи (виконання роботи вдома) або встановлення режиму простою.

Визначення простою наведено у ст. 34 КЗпП: це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Основне - дані умови є необхідними для виконання роботи підприємством (ч. 1 ст. 34 КЗпП). Приклади таких умов:

- погодні умови - для сільськогосподарських підприємств;

- економічні умови - відсутність замовлень, введення економічних санкцій, обмежень тощо; відключення електроенергії; вихід з ладу необхідного обладнання та неможливість його швидко відремонтувати;

- форс-мажорні обставини.

Увага, наголошують у Держпраці: карантин - це форс-мажорні обставини. На останніх варто й зосередити зараз свою увагу, так як за Законом № 530 введення карантину віднесено до форс-мажорних обставин, тобто обставин непереборної сили.

Простій на підприємстві під час карантину дає наступне:

- працівник продовжує рахуватися в трудових відносинах з підприємством;

- відповідно до ч. 1 ст. 113 КЗпП працівнику оплачується час простою з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Під час простою нарахування доплат і надбавок, передбачених колективним договором, не здійснюється, оскільки працівники під час простою не виконують встановлену їм норму праці (лист Мінсоцполітики від 19.09.2013 р. № 805/13/155-13). Однак, зберігаються ті виплати, які є обов'язковими та напряму прив'язані до окладу, наприклад доплати за ступінь, стаж, звання тощо, якщо вони є. Доплата до мінімальної зарплати при простої не здійснюється (роз'яснення Мінсоцполітики від 12.01.2017 р.).

На відміну від інших варіантів (відпустка, дистанційна робота) згода працівника (навіть формальна) не потрібна, підкреслюють у Держпраці. Роботодавець може все оформити своїм наказом.

Про те, як оформити й оплатити вимушену бездіяльність підприємства, читайте в статті. Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Читайте також:

- "Для оголошення простою роботодавцю потрібні підстави";

- "За яких умов виплатять лікарняні в період простою";

- "Проект № 3275 переписав умови праці під час карантину для роботодавців та працівників";

- "Держпраці дала роботодавцям алгоритм звільнення працівників під час карантину";

- "Неоплачувана відпустка на час карантину від А до Я".

Ефективна робота на карантині - це реальність! Компанія ЛІГА:ЗАКОН розробила комплексну екосистему інформаційно-аналітичних продуктів LIGA360, яка надає увесь необхідний інструментарій для роботи керівника, кадровика та бухгалтера, юриста та фахівців інших спеціальностей. Отримайте тестовий доступ і переконайтеся, що віддалена робота не може завадити продуктивності праці.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини