Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як виплачуватимуть допомогу по частковому безробіттю у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва

4 травня 2020, 15:20
1200
0
Реклама

Завдяки Закону № 540 (чинний із 02.04.2020 р.) передбачена можливість отримати допомогу по частковому безробіттю у разі, якщо роботодавець вживає заходи щодо профілактики та запобігання поширенню епідемії на виконання відповідного рішення місцевої державної адміністрації.

Йдеться про допомогу по частковому безробіттю, яку виплачують згідно процедур, описаних у ст. 47 Закону України "Про зайнятість населення" від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Таку допомога надає територіальний центр зайнятості застрахованим особам у разі втрати ними частини зарплати внаслідок вимушеного скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у зв'язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції без припинення трудових відносин у разі, якщо:

- зупинення (скорочення) виробництва на підприємстві або в цеху, дільниці із замкнутим циклом виробництва (структурний підрозділ підприємства, у якому здійснюються всі етапи технологічного процесу з виробництва певного виду продукції у межах такого підрозділу), що має невідворотний та тимчасовий характер. Таке зупинення (скорочення) виробництва має тривати не менше 3 місяців і не перевищує 6 місяців, не залежить від працівників та роботодавця, охопило не менш як 20% чисельності працівників підприємства або цеху, дільниці, у яких скорочення робочого часу становить 30 і більше відсотків на місяць;

- зупинення (скорочення) виробництва та тривалості робочого часу працівників є вимушеним, оскільки:

- вичерпано всі можливі заходи запобігання йому, що підтверджує узгоджене рішення роботодавця та виборного органу профспілки, з якою укладено колдоговір, за результатами консультацій між ними;

- роботодавець вживає заходи щодо профілактики та запобігання поширенню епідемії на виконання відповідного рішення місцевої держадміністрації.

Про можливе зупинення (скорочення) виробництва роботодавець зобов'язаний повідомляти територіальний центр зайнятості письмово у встановлені строки.

Тепер же Мінекономіки розробило проект наказу "Про затвердження Порядку надання допомоги по частковому безробіттю".

Він передбачає, право на допомогу по частковому безробіттю мають працівники, які протягом 12 місяців, що передували місяцю, в якому почалося скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу, працювали не менше 6 календарних місяців, за яких сплачено ЄСВ в розмірі, не меншому, ніж мінімальний страховий внесок, та у яких скорочення тривалості робочого часу становить 50 і більше відсотків на місяць. Право на зазначену допомогу також мають особи, які перебували у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку і на день початку зупинення (скорочення) виробництва приступили до роботи.

У разі, якщо роботодавець вживає заходи щодо профілактики та запобігання поширенню епідемії на виконання відповідного рішення обласної держадміністрації, право на допомогу по частковому безробіттю мають усі працівники, з якими роботодавцем оформлено трудові відносини.

Допомога по частковому безробіттю встановлюють за кожну годину, на яку працівникові було скорочено передбачену законодавством тривалість робочого часу, із розрахунку 2/3 тарифної ставки (окладу), встановленої працівникові відповідного розряду.

Розмір допомоги визначають під час затвердження бюджету Фонду, виходячи з фінансових можливостей, і вона не може перевищувати прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом.

З LIGA360 всі бухгалтерські справи в порядку. Електронна звітність, перевірка контрагентів та уся інформаційно-правова база для впевненої роботи. Переконайтеся в надпотужних можливостях самі - замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360 Бухгалтер.

Зверніть увагу, що Держслужба зайнятості дала інструкцію з оформлення роботодавцем допомоги по частковому безробіттю.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини