Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Несвоєчасно зареєструвалися платником ПДВ: які наслідки

8 травня 2020, 10:40
454
0
Реклама

ДПС роз'яснила, чи можна декларувати в уточнюючій ПДВ-звітності суми податкових зобов'язань, які повинні були бути нараховані до моменту несвоєчасної ПДВ-реєстрації.

Нагадаємо, що здійснити ПДВ-реєстрацію зобов'язані особи, у яких загальна сума операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, здійснених протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн (без урахування ПДВ) (п. 181.1 ПКУ). Причому обов'язок щодо нарахування та сплати податкових зобов'язань з ПДВ у таких осіб виникає з дня, наступного за граничним днем, який встановлений для подання реєстраційної заяви, тобто 11 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто мільйонний ліміт.

Самостійне коригування виявлених помилок шляхом подання уточнюючої звітності здійснюється платником ПДВ у разі виявлення помилок, що містяться у раніше поданій ним податковій звітності з ПДВ за попередні звітні податкові періоди, в яких особа була зареєстрована платником ПДВ.

Водночас ПКУ не передбачає механізму декларування в уточнюючій звітності самостійно нарахованих податкових зобов'язань з ПДВ за період з дня, наступного за граничним днем, який встановлений для подання реєстраційної заяви, до дати реєстрації особи платником ПДВ.

Відповідно, відсутні законодавчі підстави для складання податкових накладних, реєстрації їх в ЄРПН та відображення в уточнюючому розрахунку чи у складі ПДВ-декларації сум податкових зобов'язань на вищевказані операції.

Щодо відповідальності, то для платників податку, які несвоєчасно пройшли ПДВ-реєстрацію, передбачена відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку (п. 183.10 ПКУ).

У такому разі орган ДПС під час здійснення заходів податкового контролю самостійно визначає суму податкового зобов'язання на підставах, визначених пп.пп. 54.3.1, 54.3.2, 54.3.4, 54.3.5, 54.3.6 ПКУ.

Зокрема, відповідальність за ненарахування податкового зобов'язання передбачена ст. 123 ПКУ.

Джерело: ІПК ДПСУ від 17.04.2020 р. № 1596/ІПК/99-00-07-03-02-06/ІПК

Порядок реєстрації платником ПДВ ми розглядали в статті "Реєстрація платником ПДВ: для кого та коли вона обов'язкова" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини