Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПДВ-наслідки повернення аналогічних товарів

21 травня 2020, 08:15
350
0
Реклама

ДПС розглянула випадок, коли підприємство - платник ПДВ отримало від ФОП за договором товарного кредиту матеріали для виробництва готової продукції. Надалі такий ПДВшник повертає ФОП аналогічні матеріали, які придбав у іншого підприємства.

За словами контролерів, повернення ФОПу аналогічних матеріалів слід розглядати як окрему операцію з постачання товару, адже:

- по-перше - під час передачі ФОПом матеріалів на умовах товарного кредиту право власності на такі матеріали переходить до підприємства-покупця незалежно від часу погашення заборгованості;

- по-друге - підприємство-покупець повертає постачальнику (ФОПу) не той самий товар, попередньо придбаний у нього і набутий у власність, а інший аналогічний товар, який відповідає аналогічним критеріям (кількості (об'єму), якості) та характеристикам.

При цьому база оподаткування ПДВ за такою операцією визначається, виходячи із договірної вартості товару, яка не може бути нижче ціни його придбання.

Джерело: ІПК ДПСУ від 14.05.2020 р. № 2002/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Про облік товарного кредиту ми писали в статті "Товарний кредит: податковий та бухгалтерський облік" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини