Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Забезпечувальний платіж з оренди: що з ПДВ

27 травня 2020, 08:10
1264
0
Реклама

ДПС розглянула випадок, коли орендар і орендодавець спочатку уклали попередній договір оренди, згідно з яким був перерахований забезпечувальний платіж. На суму такого забезпечувального платежу орендодавець склав та зареєстрував в ЄРПН податкову накладну. Потім сторони припинили договірні відносини за попереднім договором і уклали новий договір оренди. Причому забезпечувальний платіж за попереднім договором оренди зарахували як забезпечувальний платіж за новим договором оренди, який зараховується в рахунок орендної плати.

Платіж, про який йдеться, згідно з умовами договору може бути виключно забезпечувальним. У такому разі об'єкт оподаткування ПДВ згідно з п. 185. 1 ПКУ не виникає. Тож орендодавець має право скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на суму такого забезпечувального платежу, та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ. Відповідно, орендар повинен зменшити суму податкового кредиту.

Далі можливі два такі варіанти розвитку подій:

- забезпечувальний платіж зараховується в рахунок сплати забезпечувального платежу за новим договором оренди, який також виконує виключно функцію засобу забезпечення зобов'язання та підлягає поверненню орендарю після виконання таких зобов'язань, - база оподаткування ПДВ у орендодавця не виникає та податкова накладна на таку суму не складається;

- забезпечувальний платіж за попереднім договором оренди (на суму якого була складена податкова накладна) зараховується в рахунок орендної плати за новим договором оренди з тим же орендодавцем - на суму такого платежу розрахунок коригування не складається, оскільки відсутні підстави для його складання, визначені п. 192.1 ПКУ. Платіж орендодавцю не повертається, номенклатура послуг, сума платежу, постачальник, покупець не змінюються, а змінюються лише реквізиті договору, які згідно з п. 201.1 ПКУ не є обов'язковим реквізитом податкової накладної.

Джерело: ІПК ДПСУ від 14.05.2020 р. № 2020/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Додатково про гарантійні платежі за договором оренди читайте в статті "Гарантійний платіж з оренди: особливості обліку й оподаткування" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини