Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

27 травня запрацював розширений перелік підстав для перевірок роботодавців

29 травня 2020, 11:35
5882
0
Реклама

27 травня було офіційно оприлюднено текст постанови КМУ від 20 травня 2020 р. № 383 "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю, здійснення державного гірничого нагляду Державною службою з питань праці". Таким чином, з цієї дати цей нормативний акт набрав чинності.

Постанова розділяє критерії на ті, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сферах охорони праці, промислової безпеки, гігієни праці, поводження з вибуховими матеріалами промислового призначення, праці, зайнятості населення, зайнятості та працевлаштування осіб з інвалідністю (їх 19), та ті, що застосовують у сфері здійснення державного гірничого нагляду (їх лише три).

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT. Оформіть заявку на тестовий доступ.

Зауважимо, що порівняно з раніше чинними критеріями ризику, теперішніх для Держпраці - більше. Додалися критерії ризику щодо праці (щодо них та перевірок на їх підставі була тривалий час пауза, викликана скасуванням через суд Порядку № 295). Ними Кабмін визнав:

- невиконання суб'єктом господарювання зауважень, які було надано під час проведення аудиту охорони праці та/або усунення порушень, що були виявлені під час заходу державного нагляду (контролю) суб'єкта господарювання протягом останніх п'яти років, що передують плановому періоду;

- порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства про працю;

- використання праці неповнолітніх осіб;

- наявність заборгованості з виплати заробітної плати або порушення строків її виплати;

- виплата працівникам заробітної плати на рівні або нижче встановленого законодавством розміру мінімальної заробітної плати;

- невідповідність кількості найманих працівників суб'єкта господарювання обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг) до середніх показників за відповідним видом економічної діяльності;

- наявність розбіжностей між фактичними показниками чисельності працівників і заробітної плати за показниками звітності, поданої суб'єктом господарювання органам державної влади;

До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн.

Конкретні ризики настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності у відповідних сферах визначено в додатках 1 і 2 до Постанови № 383. А у додатках 3 і 4 - критерії, за якими оцінюється ступінь ризику, наведені разом з кількістю балів за кожним показником. Ось від суми балів, нарахованих за всіма критеріями, і залежить віднесення суб'єктів господарювання до високого, середнього або незначного ступеня ризику у відповідній сфері державного нагляду. А отже - і періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), як того вимагає Закон про держнагляд.

Згідно з п. 5 Критеріїв планові перевірки щодо суб'єкта господарювання, що віднесений до високого ступеня ризику, відбуваються не частіше ніж один раз на два роки. Среднього ступеня ризику - не частіше ніж один раз на три роки, незначного - не частіше ніж один раз на п'ять років. Водночас відсутність суттєвих порушень означає збільшення відповідного строку в 1,5 рази.

До речі, влада уже порахувала кількість роботодавців з кожним зі ступенев ризику. Як повідомив Урядовий портал, високий ступінь ризику мають 82065 суб'єктів господарської діяльності. Середній ступінь ризику - 221434, незначний - 414132.

Читайте також:

- "ДАБІ ліквідовано - зустрічайте нових контролерів будівництва й архітектури";

- "Чи врятує роботодавця від штрафу заява звільненого про розрахунок з ним із відстрочкою - Держпраці";

- "Чи може працедавець допускати під час карантину до роботи працівників у віці 60+";

- "Безпека працівників під час виходу з карантину - рекомендації Держпраці";

- "Кабмін несподівано ліквідував Офіс фінконтролю - хто буде перевіряти бюджетників".

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини