Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці призначатимуть позачергові перевірки ФОП на підставі даних Prozorro

4 червня 2020, 09:35
7062
0
Реклама

Головне управління ДПС у м. Києві інформує, що від 19 квітня 2020 року набула чинності нова редакція Закону "Про публічні закупівлі". За новими правилами стає обов'язковим використання електронної системи "ProZorro" для державних закупівель вартістю від 50 тис. грн, тобто поріг безтендерних закупівель знижено з 200 тис. грн до 50 тис. грн. Звітувати у системі ProZorro потрібно буде за всі закупівлі (навіть від 1 копійки). Раніше ж замовники надавали звіт у систему "ProZorro" від 50 тис. гривень.

Крім того, в Законі "Про публічні закупівлі" знову застосовується такий кваліфікаційний критерій, як наявність фінансової спроможності, яка підтверджується фінансовою звітністю. Але, зазначають у ДПС, у разі встановлення цього критерію замовник не має права вимагати надання підтвердження обсягу річного доходу (виручки) у розмірі більшому, ніж очікувана вартість предмету закупівлі (пропорційно очікуваній вартості частини предмета закупівлі (лота) в разі поділу предмета закупівель на частини).

Так, ці норми здебільшого стосуються процедурних питань державних закупівель, але в той же час вони фактично змінюють обсяг відкритої інформації про державні закупівлі.

Тому відкритою та загальнодоступною, а відповідно, такою, що підпадає під дію ПКУ, є інформація про всі публічні закупівлі вартістю від 1 грн, у тому числі інформація та документи, які оприлюднені сторонами закупівельного процесу відповідно до вимог Закону "Про публічні закупівлі".

У ДПС відзначають, що п. 72.1 ст. 72 ПКУ визначено: для інформаційно- аналітичного забезпечення діяльності контролюючого органу використовується інформація, зокрема, оприлюднена як така, що підлягає оприлюдненню відповідно до законодавства та/або добровільно чи за запитом надана контролюючому органу в установленому законом порядку.

У процесі проходження всіх етапів, зокрема тендерної процедури або оприлюднення вже укладених договорів допорогової закупівлі, обов'язково оприлюднюється інформація про постачальника, яка може бути цілком показовою для оцінки та співставлення цієї інформації з тією, яка надається платниками у вигляді звітів та декларацій тощо на вимогу ПКУ.

Будь-які розбіжності та офіційно оприлюднені документи можуть бути використані органами державної податкової служби, зокрема під час планування та проведення контрольно-перевірочних заходів, підкреслили столичні податківці.

Читайте також:

- "Відгородитися стіною - чому міністр економіки хоче реформувати систему Prozorro";

- "Як призначати уповноважених осіб за процедурами закупівель та скільки їм платити за роботу";

- "Казначейство пояснило, коли платіж за договором закупівлі можуть заблокувати";

- "З 19 квітня нові розміри штрафів за порушення у сфері публічних закупівель".

Детально про особливості застосування Закону "Про публічні закупівлі" в умовах карантину читайте в матеріалі "Закупівлі та постачання ліків і медвиробів за бюджетні кошти: які діють послаблення" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини