Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Продаж подарункових сертифікатів: що з ПДВ

5 червня 2020, 15:00
1242
0
Реклама

ДПС розглянула випадок, коли товариство (платник ПДВ) реалізує подарункові сертифікати різного номіналу (300 грн, 500 грн, 1 000 грн) як кінцевим споживачам, так і юридичним особам - платникам ПДВ. В подальшому такі сертифікати дають можливість їх покупцям придбати товари, які присутні на торгових полицях гіпермаркету.

Ось що стосовно цього зазначили податківці.

За операцією з продажу (реалізації) подарункового сертифіката юридичній особі (платнику ПДВ) або кінцевому споживачу (неплатнику ПДВ) товариство має визнати податкові зобов'язання з ПДВ. Причому визнавати їх слід на дату сплати покупцем коштів за подарунковий сертифікат товариству. Це буде "першою подією" згідно з п. 187.1 ПКУ.

Надалі, обмін подарункового сертифіката на товари для цілей оподаткування ПДВ буде "другою подією", яка не зумовлює наслідків в частині визначення податкових зобов'язань з ПДВ.

Отже, на дату виникнення ПДВ-зобов'язань товариство зобов'язане скласти податкову накладну на покупця подарункового сертифікату (юрособу або кінцевого споживача) та зареєструвати її в ЄРПН у встановлені ПКУ терміни.

Причому, за словами контролерів, у такому разі в податковій накладній слід зазначати код згідно з УКТ ЗЕД та номенклатуру безпосередньо подарункового сертифіката.

На дату фактичного отримання покупцем товарів в обмін на подарунковий сертифікат ("друга подія") номенклатура та код товару згідно з УКТ ЗЕД, зазначені у зазначеній податковій накладній, виправляються шляхом складання розрахунку коригування до такої податкової накладної в якому:

- зі знаком "-" зазначаються показники щодо номенклатури та коду згідно з УКТ ЗЕД подарункового сертифіката. У графі 1 такого розрахунку коригування в обов'язковому порядку вказується № за порядком рядка податкової накладної, що коригується (номенклатура якого анулюється);

- зі знаком "+" в окремих рядках зазначаються показники номенклатури товарів/послуг, що додаються (нові товарні позиції) товарів/послуг, які фактично придбаваються за рахунок такого сертифіката. У графі 1 розрахунку коригування таким новим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в податковій накладній, що коригується.

Причому у розрахунку коригування до податкової накладної зазначається код причини коригування "зміна номенклатури".

Крім того, контролери зауважили, що у разі продажу (реалізації) подарункових сертифікатів кінцевим споживачам - неплатникам ПДВ товариство може за певних умов скласти податкову накладну за щоденними підсумками операцій. Звісно, якщо на ці операції вже не була складена звичайна податкова накладна.

У податковій накладній, складеній за щоденними підсумками операцій, також слід зазначати код згідно з УКТ ЗЕД та номенклатуру безпосередньо подарункового сертифікату і в подальшому проводити коригування.

До того ж, якщо товариство реалізує подарункові сертифікати як кінцевим споживачам (неплатникам ПДВ), так і юридичним особам - платникам ПДВ, то на покупців - юросіб (платників ПДВ) слід складати окремі податкові накладні.

Джерело: ІПК ДПСУ від 18.05.2020 р. № 2082/6/99-00-07-03-02-06/ІПК

Продаж подарункових сертифікатів ми розглядали в статті "Продаж подарункових сертифікатів: бухоблік й оподаткування" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини