Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перепланування квартири під бізнес законне — Верховний Суд

9 червня 2020, 12:25
3227
0
Реклама

Чинне законодавство не встановлює заборону та умови використання власником житлового будинку, квартири для підприємницької або торговельної діяльності. На цей момент звертає увагу Верховний Суд (Касаційний цивільний суд) в постанові від 28.04.2020 р. у справі № 727/11479/17.

Суд розглянув спір двох співвласників квартири, один із яких провів будівельні роботи з перепланування квартири, зокрема демонтував перегородку між приміщенням двох кімнат, але втручань в конструктивні елементи будівлі не здійснював.

Суд першої інстанції виходив з того, що порушення права позивача на користування квартирою відбулось внаслідок самочинного здійснення інших співвласником реконструкції квартири, використання цього майна для здійснення торговельної діяльності, продажу легкозаймистих товарів за відсутності пожежної сигналізації, порушення заїзду та проходу, користування прибудинковою територією.

Проте апеляційний суд рішення суду першої інстанції скасував та ухвалив нове рішення про відмову у задоволенні позову. Суд уважав, що позивач не довів належними та допустимими доказами факту порушення її права на користування квартирою внаслідок будівельних робіт з перепланування квартири. А обраний позивачем спосіб захисту у вигляді приведення квартири у попередній стан не має наслідком припинення торговельної діяльності, порушення заїзду та проходу, користування прибудинковою територією.

Верховний Суд погодився із рішення апеляційної інстанції та підкреслює, що перепланування квартири, які не передбачали втручання у конструктивні елементи будівлі, не потребували відповідних дозвільних документів на проведення таких робіт.

Тож суд апеляційної інстанції дійшов обґрунтованого висновку про недоведеність позивачем фактів, що такі перепланування та використання квартири у підприємницькій діяльності створюють позивачу перешкоди у користуванні належним їй майном.

Більш ніж 70 млн. судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Вона додатково надає можливість швидкого пошуку інформації про судове засідання, пошуку інформації щодо певного судді, перегляду ухвалених за справою судових рішень та багато інших зручних інструментів для бізнесу і звичайних громадян.

Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM -тисніть сюди.

Читайте також:

- "Прописка" в іпотечному житлі надалі буде лише з дозволу банків - рішення КМУ";

- "Реєстрація землі у будь-якого реєстратора та електронна експертиза землевпорядної документації - новації від КМУ";

- "Уряд знову змінив правила держреєстрації прав на нерухомість".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини