Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рієлторів заженуть у жорсткі рамки закону, а власники нерухомості не зможуть обійтися без їхніх послуг

15 червня 2020, 16:15
18927
0
Реклама

У ВРУ зареєстровано проект Закону про рієлтерську діяльність в Україні (№ 3618). Ним пропонується, щоб рієлтерські послуги могли надаватися лише суб'єктом рієлтерської діяльності, якому таке право надано в порядку та на умовах, визначених цим Законом (звісно ж, у разі його ухвалення).

Проектом заборонять рієлтерську діяльність та надання рієлтерських послуг суб'єктом без відповідного сертифікату. Фахівцями у сфері рієлтерської діяльності будуть агенти та брокери, відомості про які включені до відповідного Реєстру. Брокер повинен буде проходити професійну підготовку та складати кваліфікаційний іспит з позитивним результатом. Агент та брокер будуть мати право працювати на підставі трудового договору, укладеного з суб'єктом рієлтерської діяльності. Брокери у сфері рієлтерської діяльності будуть проходити професійну підготовку в акредитованих закладах, атестацію (з присвоєнням відповідної кваліфікації та видачею кваліфікаційного свідоцтва), підвищення кваліфікації.

Суб'єкт рієлтерської діяльності зможе звертатися з рієлтерськими запитами, буде мати прямий ідентифікований доступ до державних реєстрів, баз даних тощо. Також вони будуть вносити до Єдиної інформаційної бази даних (далі - ЄІБД) відомості стосовно кожного об'єкта нерухомості (його частини), що відчужується, реалізується та/або передається в найм (оренду), позичку. Відповідний інформаційний паспорт об'єкта нерухомості (далі - ІПОН) в базі буде містити широкий спектр відомостей про власника об'єкта, його характеристики, умови операції з об'єктом. Щоправда, оскільки ЄІБД має бути публічною, виникає питання про збереження відповідної комерційної таємниці.

Насторожує і норма законопроекту, за якою відчуження, реалізація та/або передача в найм (оренду) фізособою об'єкта нерухомого майна, його частини здійснюється за умови внесення до ЄІБД відомостей стосовно об'єкта нерухомості (його частини) та формування та реєстрації ІПОН. А істотною умовою правочину, за яким об'єкт нерухомого майна, його частина відчужується, реалізується та/або передається в найм (оренду), позичку фізичною особою, стане індивідуальний реєстраційний номер ІПОН в ЄІБД (це закріплять і в ЦКУ). Ну а нотаріуси зможуть посвідчувати відповідні правочини лише за умови формування та отримання з ЄІБД витягу із зареєстрованого ІПОН.

Реклама об'єкта нерухомості (його продажу, оренди тощо) та/або розміщення (розповсюдження, оприлюднення) інформації стосовно об'єкта нерухомості повинна буде містити індивідуальний реєстраційний номер ІПОН в ЄІБД.

Такі драконівські вимоги, зрозуміло, супроводжують і норми про відповідальність. Так, у КУпАП хочуть запровадити адмінвідповідальність за нелегальну рієлторську діяльність. ФОПа чи посадовця юрособи чекає за це штраф від 8500 до 17000 грн з конфіскацією грошей, одержаних внаслідок вчинення цього правопорушення. За повторне протягом року порушення штраф складе від 17000 до 34000 грн з конфіскацією грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

За порушення вимог щодо реклами об'єкта нерухомості (його продажу, оренди тощо) у Законі України "Про рекламу" передбачать, що рекламодавець, виробник та/або розповсюджувач реклами сплачує до Національної федерації фахівців у сфері рієлтерської діяльності штраф у 10-кратному розмірі мінзарплати.

Читайте також:

- "Кому з власників промислових будівель потрібно подати у червні уточненки - наслідки заяви ДПС";

- "Для нотаріусів та держреєстраторів запровадили додаткову умову проведення реєстрації прав на нерухомість";

- "Нові штрафи за неповідомлення про укладення договорів оренди нерухомості";

- "Змінено правила держреєстрації прав на нерухомість".

Для бездоганної роботи з нерухомість радимо звернути увагу на матеріали сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" "Кризова оренда: облік поступок (Частина 1)", "Кризова оренда: облік поступок (Частина 2)", "Повернення об'єкта оренди: правила, які треба знати", "Повернення об'єкта оренди з поліпшеннями та ремонтами: облік і податкові наслідки" та "Компенсація вартості ремонту, поліпшень орендованих об'єктів після закінчення договору: облік в орендаря й орендодавця". Щоб ознайомитися з ними, скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини