Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нема любові, нема й спільного бізнесу — як ділять після розлучення майно

16 червня 2020, 08:20
401
0
Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду постановою від 08 квітня 2020 року у справі № 202/3788/18 поставив крапку в судовому спорі про поділ майна подружжя. Враховуючи те, що спірний торговий павільйон набутий сторонами у період перебування у шлюбі та жодна із сторін не вказувала, що таке майно є її особистою власністю, Верховний Суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову та визнання права власності за кожним із подружжя на 1/2 частини торгового павільйону розміром 3500 на 7000 см.

Більш ніж 70 млн судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Позивач пояснив, що з 2005 року він перебував із відповідачкою у зареєстрованому шлюбі. У 2013 році сторони у період шлюбу на підставі договору купівлі-продажу з приватним підприємцем придбали у спільну власність рухоме майно - металоконструкцію торгового павільйону розміром 3500 на 7000 смвартістю 40 тисяч грн. Договір підписала дружина, а гроші вручав чоловік, що підтверджує квитанція до прибуткового касового ордера. Зазначений торговий павільйон на підставі договору, який укладений із місцевою владою, законно розміщено за певною адресою. У 2014 році шлюб між сторонами розірвано. Після розірвання шлюбу між сторонами існувала домовленість щодо спільного використання спірного майна із метою отримання і подальшого розподілення доходу. У 2018 році позивачу стало відомо, що відповідачка має намір самостійно, без погодження із ним продати спірний торговий павільйон іншої особи. Тому позивач просив суд визнати за кожним із подружжя право власності на 1/2 частини торгового павільйону.

Перша та апеляційна інстанції в задоволенні позову відмовили. Вони посилались на відсутність доказів того, що спірний торговий павільйон набуто подружжям у встановленому законом порядку, що він є саме нерухомим майном за зазначеною позивачем адресою, право власності на яке зареєстровано у передбаченому законом порядку.

З цим не погодився ВС. Він вказав, що за ст. 181 ЦКУ рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі. А за Законом № 3038 тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності - це одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту. Тобто, акцентує ВС, тимчасова споруда є рухомою річчю, оскільки виготовляється з полегшених конструкцій і встановлюється тимчасово без закладення фундаменту, а тому вільне переміщення тимчасових споруд у просторі можливе без зміни їх призначення.

Оскільки тимчасова споруда не є нерухомістю, то не вимагається обов`язкове нотаріальне посвідчення та державна реєстрація договору відчуження чи оренди такої споруди, відсутня необхідність державної реєстрації вказаного майна.

За ЦКУ право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочині. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У ст. 60 СКУ закріплено, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу). Вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя.

Згідно зі ст. 70 СКУ у разі поділу майна, що є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, частки майна дружини та чоловіка є рівними, якщо інше не визначено домовленістю між ними або шлюбним договором.

Зазначені норми свідчать про презумпцію спільності права власності подружжя на майно, яке набуте ними в період шлюбу.

Не дайте рейдерам нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Читайте також:

- "Карантин можуть визнати неконституційним - непередбачувані наслідки для бізнесу та бюджету";

- "За допуск до роботи родичів без трудового договору ФОПа оштрафували на 125 тисяч";

- "Податківці назвали головні новації оподаткування доходів фізосіб у 2020 році";

- "Як залишити ФОП "без штанів" - Кабмін схвалив автоматизоване блокування будь-яких рахунків за борги";

- "Як притягатимуть до відповідальності платників податків у 2020 році та чому зріс розмір штрафів у ПКУ - ДПС".

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини