Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо договір підписала невідома особа, а не зазначена в правочині, то останній недійсний — Верховний Суд

30 червня 2020, 14:50
3591
0
Реклама

За статтею 207 ЦКУ правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його сторонами

У разі встановлення відсутності волевиявлення особи на укладання спірного правочину такий договір має бути визнаний недійсним. Про це йдеться у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Третьої судової палати Касаційного цивільного суду від 11 червня 2020 року у справі № 761/26618/15-ц.

Більш ніж 70 млн судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

У цій справі № 761/26618/15-ц позивачі - фізособи просили про визнання недійсним договору застави. Мотивували це тим, що одним з них (чоловіком) не підписувався договір застави корпоративних прав, за яким банк стягував заборгованість за кредитним договором, а другою (дружина) не надавалася згода на укладення договору застави. Заперечуючи проти заявлених у справі вимог, банк вказував, що вищевказаний правочин укладено між сторонами у належній формі, тому відсутні підстави для визнання його недійсним.

Висновком проведеної у справі судової почеркознавчої експертизи встановлено, що підписи у договорі застави корпоративних прав виконаны не позивачами, а іншими особами. Це і стало причиною чому усі три судові інстанції стали на бік позивачів.

ВС нагадав, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору (ст. 638 ЦКУ). Згідно зі ст. 203 ЦКУ зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільству, його моральним засадам. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

Не дайте рейдерам нажитися у період кризи! Поставте свої об'єкти нерухомості на моніторинг у сервісі SMS-Маяк. Сервіс миттєво проінформує про зміни статусу об'єктів нерухомого майна у вигляді сповіщення в особистому кабінеті, sms-повідомлення чи email-листа. Поставити на моніторинг зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини