Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС назвала чотири правила застосування "медичної" пільги з ПДВ під час карантину

2 липня 2020, 12:50
1119
0
Реклама

Із 17 березня 2020 року і до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину, операції з ввезення та постачання медичних засобів (перелік яких визначено урядовою постановою № 224) звільняються від оподаткування ПДВ.

Докладно ці новації було розглянуто в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН ""Карантинні" антикризові зміни: ліміти для ФОП, ПДВ, податок на прибуток та акцизний податок". Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Оскільки законодавчо звільнення передбачено на весь період дії карантину, а до переліку пільгових медикаментів вносилися зміни протягом строку його дії - податківці нагадують правила застосування "медичної" пільги з ПДВ у цей період:

- податкові накладні, складені в період з 17 березня по 2 квітня 2020 року із застосуванням ставки 7 або 20 відсотки, вважаються такими, що складені з порушенням. Тому податкові зобов'язання з ПДВ, визначені у таких податкових накладних, підлягають коригуванню після повернення покупцям сплаченої ними суми ПДВ, або зарахування її в рахунок оплати майбутніх поставок;

- розрахунки коригування до податкових накладних, складених з 17 березня 2020 року на операції з постачання товарів з Переліку № 224 з нарахуванням суми ПДВ, складаються на дату повернення сум податку покупцям, а у разі зарахування таких сум податку в рахунок майбутніх поставок - на дату такого зарахування;

- у разі зарахування сум податку в період з 17.03.2020 по 02.04.2020 року в рахунок майбутніх постачань - на дату такого зарахування складається податкова накладна на операцію з постачання товарів за номенклатурою, визначеною договором щодо обсягу таких майбутніх постачань;

- в декларації за березень операція з постачання товарів з Переліку № 224 відображається виключно як звільнена від оподаткування ПДВ. Платник, який при складанні податкової звітності з ПДВ за березень 2020 року включив податкові накладні, складені з 17 березня 2020 року на операції з постачання товарів з Переліку № 224 з нарахуванням суми ПДВ, і не подав "Звітну нову" податкову декларацію з ПДВ у термін до 21 квітня 2020 року з виправленими показниками - такий платник податку має право подати до податкової звітності з ПДВ за березень 2020 року уточнюючий розрахунок, на підставі якого зменшити податкові зобов'язання з ПДВ, нараховані за такими операціями.

А от щодо врегулювання оподаткування спирту, що одночасно потрапив і до пільгового переліку, і до переліку оподатковуваних за ставкою 7 % препаратів, податківці порадили звернутися до МОЗ.

Джерело: ІПК ДПСУ від 22.06.2020 р. № 2505/6/99-00-05-06-02-06/ІПК

Візьміть під контроль усі ризики, з якими зіштовхується ваша компанія. Спробуйте LIGA360 - екосистему хмарних продуктів ЛІГА:ЗАКОН для ефективної роботи бізнесу в умовах кризи. Спробувати.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини