Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податковий комітет схвалив зміни, які виправлять малу податкову реформу

7 липня 2020, 17:20
1025
0
Реклама

Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д.Гетманцев повідомив, що профільний комітет рекомендує ВРУ прийняти в цілому законопроект № 2524. В законопроекті, підготовленому до другого читання, враховані норми з доопрацювання Закону № 466, які розроблені за участю бізнесу. Текст порівняльної таблиці Д.Гетманцев розмістив у своєму Telefram-каналі.

Федерація роботодавців України уже проаналізувала вказану порівняльну таблицю.

Серед позитивного:

- дещо конкретизовано поняття ділової мети та звужено можливості податкових органів не визнавати операції таким, що відповідають їй;

- дозволено нараховувати амортизацію за період невикористання основних засобів під час їх модернізації, ремонту, добудови, дообладнання:

- має бути вирішена проблема з оподаткуванням додатковим акцизом сировини для виробництва вітчизняними виробниками мастильних матеріалів;

- скасовано збільшення до 7 років граничного терміну перевірок щодо ПДФО - запропоновано повернутися до загального терміну 3 роки;

- на 2022 рік перенесено набрання чинності норм щодо контрольованих іноземних компаній.

Але, на жаль, низка положень Закону № 466, які, на думку роботодавців, є економічно необґрунтованими, потенційно корупціогенними та такими, що несуть ризики для економічного розвитку України у цілому, залишились поза увагою законопроекту № 2524.

Зокрема, йдеться про:

1. Нерівність у оподаткуванні платників податків, зокрема, щодо незастосування контролю над трансфертним ціноутворенням щодо платників єдиного податку IV групи, а також нерозповсюдження на них інструментів контролю у вигляді "конструктивних дивідендів", звільнення від оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді процентів, або доходу (дисконту) або прибутку від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження державних цінних паперів (зокрема - ОВДП) тощо.

2. Вилучення з ПКУ нечисленних інструментів підтримки переробки сировини (зокрема, щодо звільнення від оподаткування ПДВ сої та ріпаку).

3. Негативні для бізнесу наслідки впровадження застосування оподаткування так званих "конструктивних дивідендів" у затвердженому Законом № 466 вигляді.

4. Потенційно корупціогенні наслідки впровадження концепції "винної відповідальності" платників податків, за якою наявність чи відсутність вини при порушенні податкового законодавства буде визначатися податковим органом та ще й колегіально, а не персонально.

5. Такі, що несуть загрози розвитку відповідних галузей, ставки рентної плати за залізну руду та акциз на окремі види тютюнових виробів.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень податківців по вашій темі - встановіть їх на контроль в LIGA360. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

Читайте також:

- "Змінено умови звільнення від сплати податку на нерухомість за промислові будівлі та склади";

- "ІПК більше не захищатиме платника податків від штрафів - ДПС";

- "Інформлист № 12: важливі прибуткові роз'яснення";

- "Нові штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних - ДПС".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини