Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ДПС вказала порядок заповнення звітності ФОПам, які не сплачували ЄСВ за березень-травень 2020 року

8 липня 2020, 15:49
10708
0
Реклама

Тимчасово, за періоди з 1 березня по 31 травня 2020 року самозайняті особи звільнені від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ "за себе". Останнє продовження цього строку виписано Законом України від 13.05.2020 р. № 591-IX, який діє із 29.05.2020 р. Подробиці читайте у статті "Кого звільнили від сплати ЄСВ за березень, квітень та травень 2020 року".

Також Закон про ЄСВ не передбачає, аби самозайняті особи відмічали десь у звітності з ЄСВ або ж подавали заяви, щоб скористатися правом на тимчасове звільнення від нарахування та сплати ЄСВ.

Але ті, хто скористався звільненням від нарахування та сплати ЄСВ за березень-квітень-травень 2020 року, у формі №Д5 не повинні показувати суму доходу та суму ЄСВ. Інакше під час декларування доходу та сум ЄСВ у звітності доведеться сплатити ЄСВ.

Податківці пояснили, як заповнити показники графи 3 таблиці 1 Звіту з ЄСВ (форма № Д5 (річна)) при визначенні бази нарахування ЄСВ за звітний рік платниками, звільненими від сплати ЄСВ "за себе".

У разі звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за періоди з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2020 року показники графи 3 "Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації/Самостійно визначена сума доходу/Частка розподіленого доходу" таблиці 1 Звіту (Форма № Д5 (річна)) (далі - Звіт), заповнюють таким чином:

- ФОП на загальній системі оподаткування та особами, які провадять незалежну профдіяльність, - в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначають середньомісячний оподатковуваний дохід. Його визначають розділивши річний чистий дохід (прибуток), задекларований у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ;

- ФОП на спрощену систему оподаткування - в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначають самостійно визначену сума доходу, яка не може бути меншою за розмір мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць;

- членами фермерського господарства - в рядках у розрізі кожного календарного місяця зазначають середньомісячний оподатковуваний дохід. Його визначають розділивши річний розподілений дохід, отриманий такими платниками від чистого прибутку фермерського господарства у звітному році, який підлягає оподаткуванню ПДФО, на кількість місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ.

Водночас у графі 4 "Сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини" таблиці 1 Звіту в місяцях звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ (березень, квітень, травень 2020 року) проставляють прочерки, а показники інших календарних місяців, протягом яких такий платник перебував на обліку як платник ЄСВ заповнюються на загальних підставах, визначених ст. 7 Закону про ЄСВ та розд. IV Інструкції № 449.

Джерело: роз'яснення з категорії 201.06 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Подавати податкову та статистичну звітність в умовах віддаленої роботи допоможе продукт Liga:REPORT. Це зручний онлайн-сервіс, який допомагає реєструвати ПН/РК, відслідковувати заборгованість по сплаті податків, а також подавати звітність в режимі онлайн. Спробуйте і переконайтесь, робота у віддаленому режимі не стане на заваді ефективності вашої команди.

Також пам'ятайте, що подати заяву на списання боргу з ЄСВ можна до 31 серпня.

Хто може претендувати на списання недоїмки з ЄСВ та як відбувається процедура списання, читайте у статті "Списання боргу з ЄСВ "сплячих" ФОП - хто і як може скористатися Законом № 592".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини