Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи коригувати фінрезультат на виплату матдопомоги при народженні дитини, на лікування та премії до свята

20 липня 2020, 11:05
353
0
Реклама

В ДПС повідомили, чи коригувати у податковому обліку фінрезультат на суму витрат з виплати матдопомоги на народження дітей, поховання, лікування, премій у зв'язку з днем народження, ювілеями, професійними святами та створення резерву на оплату відпусток.

Для початку нагадали, що згідно із пп. 139.1.1 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшують на суму витрат на створення забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат (крім забезпечення (резерву) витрат на оплату відпусток працівникам, інших виплат, пов'язаних з оплатою праці, та витрат на сплату ЄСВ, що нараховується на такі виплати) відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;

Натомість фінрезультат зменшують (пп. 139.1.2 ПКУ):

- на суму використання створених забезпечень (резервів) витрат (крім забезпечення (резерву) витрат на оплату відпусток працівникам, інших виплат, пов'язаних з оплатою праці, та витрат на сплату ЄСВ, що нараховується на такі виплати), сформованого відповідно до НП(С)БО або МСФЗ;

- на суму коригування (зменшення) забезпечень (резервів) для відшкодування наступних (майбутніх) витрат (крім забезпечення (резерву) на відпустки працівникам, інших виплат, пов'язаних з оплатою праці, та витрат на сплату ЄСВ, що нараховується на такі виплати), на яку збільшився фінрезультат до оподаткування відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

При цьому ПКУ не містить визначення поняття "виплати, пов'язані з оплатою праці". До таких належать виплати, віднесені до фонду оплати праці, а також до інших виплат, що не належать до цього фонду згідно з Інструкцією № 5.

Тож операції із створення та використання забезпечень по виплатам, пов'язаним з оплатою праці та витратами на оплату відпусток працівників, не приймають участі при коригуванні фінрезультату до оподаткування відповідно до пп. 139.1.1 та пп. 139.1.2 ПКУ.

Джерело: ІПК ДПС від 03.07.2020 р. № 2692/6/99-00-05-05-02-06/ІПК.

Також читайте статті виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Резерв відпусток: документи";

- "Резерв відпусток: розбираємося в хитросплетіннях";

- "Резерв відпусток: процедура розрахунку";

- "Резерв відпусток: відповідальність за нестворення".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини