Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нереалізований тираж газет продали як макулатуру: що в ПДВ-обліку

21 липня 2020, 12:20
267
0
Реклама

ДПС розглянула звернення підприємства - видавника газети. Всі операції з постачання його готової продукції (газет) є звільненими від оподаткування ПДВ відповідно до пп. 197.1.25 ПКУ. Причому реалізація продукції здійснюється оптовим покупцям за договором, умовами якого передбачено повернення нереалізованого тиражу. Повернуті екземпляри газети відображали в обліку за ціною кожного екземпляру газети (шт.), а у подальшому, після уцінки, їх реалізують як макулатуру за ціною за одиницю маси (кг.).

Відповідно, тепер постає запитання, які будуть ПДВ-наслідки реалізації неліквідної продукції як макулатури?

Ось що стосовно цього зазначили податківці.

Під час здійснення операцій з придбання товарів/послуг, що використовуються для виготовлення газет, суми ПДВ підлягають включенню до складу податкового кредиту.

Водночас платник податку повинен відповідно до п. 198.5 ПКУ на дату їх придбання здійснити нарахування ПДВ-зобов'язань за основною ставкою виходячи з вартості придбання таких товарів/послуг, скласти податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН.

Отже, під час списання нереалізованого тиражу газет, та постачання таких газет, як макулатури, обов'язку додатково нараховувати податкові зобов'язання згідно з п. 198.5 ПКУ у платника не виникає. Адже такі податкові зобов'язання вже повинні були бути нараховані на дату придбання товарів/послуг, що використані на виготовлення газет.

Джерело: ІПК ДПСУ від 08.07.2020 р. № 2761/6/99-00-05-60-02-06/ІПК

Більше про нарахування та коригування технічних (компенсуючих) ПДВ-зобов'язань можна дізнатися в статтях "Компенсуючі податкові зобов'язання з ПДВ: коли їх необхідно нараховувати" і "Коригуємо компенсуючі ПДВ-зобов'язання: як заповнити РК і відобразити в декларації" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини