Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес вимагає зменшити покарання за відсутність масок у відвідувачів

12 серпня 2020, 15:05
552
0
Реклама

Європейська бізнес-асоціація заявила, що бізнес несе надмірну відповідальність за недотримання відвідувачами масочного режиму. Як відомо, у липні у Верховній Раді було зареєстровано дві законодавчі ініціативи, покликані посилити відповідальність закладів за порушення масочного режиму відвідувачами. Так, йдеться про законопроекти № 3890 та № 3891, які, на переконання представників бізнес-спільноти, встановлюють надмірну відповідальність бізнесу та запроваджують обтяжливі штрафи за дії відвідувачів.

Асоціація вважає, що норми законопроектів порушують принцип справедливості, значно обтяжують діяльність бізнесу та, до того ж, містять низку термінологічних неточностей, які можуть бути двояко трактовані контролюючими органами.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT.

Так, законопроект № 3890 передбачає штраф для громадських закладів за невжиття заходів щодо перебування відвідувачів без засобів індивідуального захисту, а також пропуск (допуск) їх у такі місця. На це представники компаній зазначають, що заклади організовують контроль за наявністю маски у відвідувача на вході в приміщення, проте забезпечити спостереження протягом усього часу перебування особи у приміщенні доволі складно, оскільки необхідно залучати додатковий ресурс. А втім, за таке порушення пропонується стягувати штраф від 3400 грн до 5100 грн за одного відвідувача, що порушує правила.

У чинному законодавстві вже передбачено штраф для посадових осіб такого закладу, тож встановлення додаткового стягнення за аналогічне порушення є нелогічним та створює фінансовий тягар для бізнесу. До того ж, велика різниця в розмірах штрафу, який пропонується накладати на бізнес, і штрафу для фізичної особи, яка зняла маску (170-255 грн), створює простір для недобросовісної конкуренції. Наприклад, з'являється ризик навмисного направлення до конкурента особи, яка зніме маску в його приміщенні.

Також під питанням залишаються повноваження представника закладу у випадку, якщо відвідувач відмовляється вдягнути маску або ж зупинитись. Якщо йдеться про фізичне затримання такого відвідувача до прибуття поліції за викликом, то:

- по-перше, виникає питання про законність таких дій суб'єкта господарювання;

- по-друге, навіть якщо перша умова буде виконана, то фізично не всі працівники служби охорони зможуть це забезпечити;

- по-третє, в практиці викликів поліції бувають випадки, коли поліція відмовляється виїжджати на виклики про відмову громадян надягти маску в торгівельному залі.

Зважаючи на це, Асоціація пропонує закріпити за бізнесом тільки обов'язок попередити відвідувача, який намагається увійти до громадського місця чи громадського транспорту без маски, про необхідність її одягнути, а також не запроваджувати нові штрафи для бізнесу.

Як відомо, із 1 серпня діють нові правила адаптивного карантину. Ми вже повідомляли, як бізнесу та громадянам виконувати вимоги карантину з 1 серпня.

Стежите за усіма новинами на тему "Пільги та обмеження бізнесу під час карантину"? Отримайте доступ до LIGA360 і відстежуйте інформацію за тематикою, обирайте ЗМІ, яким довіряєте, та сформуйте свою індивідуальну стрічку новин.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини