Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як уникнути 1700 відсотків річних за "нульовим" кредитом — НБУ

14 серпня 2020, 17:40
2691
0
Реклама

"Кредити без паспорта та довідки про доходи", "кредити під 0% за 10 хвилин", "позики клієнтам з поганою кредитною історією" - саме так свої послуги часто рекламують небанківські фінансові установи. Проте українцям варто обережно ставитися до таких кредитів. Адже борг може зрости в рази. Про це пише НБУ на своєму сайті.

Яким чином кредит "під 0%" перетворюється в кредит "під 1 700% річних"? Відповідь на це питання можна знайти в договорі, який споживач підписує з небанківською фінансовою компанією. Ось три важливих пункти, на які обов'язково потрібно звертати увагу.

Перший - ставка 0% може діяти впродовж пільгового періоду. Особливість мікрокредитів у тому, що ставка 0% або 0,01% може діяти впродовж пільгового періоду. Наприклад, 5 днів. Після цього вступають у дію звичайні тарифи. А тут можуть ховатися 100%, 700% і навіть 1700% річних. До речі, річну процентну ставку фінансові компанії вказують непримітним позначенням APR (Annual Percentage Rate, річна ставка), на яке клієнти можуть навіть не звернути увагу.

Другий - небанківські фінустанови вказують ставку за кредитом 1-2%. Але це ставка за один день. Рекламуючи кредити, мікрофінансові компанії зазвичай вказують відсотки за один день користування кредитом. Умовні 1-2% справді виглядають привабливо. Зважаючи на невеликий платіж, умовно 10-20 гривень у день, клієнт може не перейматися через прострочення та невчасне виконання своїх зобов'язань. Проте після цього спрацьовують штрафи, комісії та нараховується пеня.

Третій - варто відразу чітко розібратися з графіком погашення кредиту та штрафами у випадку прострочення платежу. Саме штрафи за прострочення можуть збільшити борг клієнта в рази. Деякі мікрофінансові компанії у випадку прострочки автоматично збільшують ставку за кредитом. До того ж додається ще й штраф (наприклад, 2% від простроченого платежу в перший день прострочки і ще плюс 2% кожного наступного дня) та пеня (наприклад, 1,5% від суми кредиту за кожен день прострочки).

Як розрахувати повну ставку за мікрокредитом? Розглянемо приклад. Уявімо, що ви взяли мікрокредит 5 тис. грн на 30 днів. Упродовж пільгового періоду - 5 днів - діє ставка 0,01% в день. Решту місяця діє звичайна ставка - 2% в день. Ви повинні будете повернути повне тіло кредиту - 5 тис. грн. Але скільки ви сплатите відсотків?

Припустімо, що ви не допускали прострочення і небанківська фінансова установа не застосовувала жодних санкцій. У такому випадку за перші п'ять днів ви сплатите всього лише 2,5 грн. Але за решту місяця проценти складуть - 2,5 тис. грн. Тобто загальна виплата за кредитом становитиме трохи більше 7,5 тис. грн. Проценти складуть половину суми взятого кредиту.

Раніше стало відомо, що із 1 вересня змінюються умови надання банками послуг з кредитів та депозитів. Також Нацбанк змінив правила визначення зношених і пошкоджених банкнот. Він же попереджав, що "навязана" кредитна картка може збільшити в чотири рази борг.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини