Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці пояснили, чи обов'язково усім ФОПам вести облік товарів

20 серпня 2020, 10:50
3015
0
Реклама

У загальному випадку суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані вести в порядку, встановленому законодавством, облік товарних запасів, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), що відображені в такому обліку.

До того ж під час проведення перевірки суб'єкт господарювання зобов'язаний надати контролюючим органам документи (у паперовій або електронній формі), які підтверджують облік та походження товарів, що на момент перевірки знаходяться у місці продажу (господарському об'єкті).

Утім, з огляду на встановлені особливі правила для спрощенців, такі вимоги не поширюються на фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку.

Однак не на всіх. Обліковий обов'язок закріплено за єдиноподатниками, які:

- є платниками ПДВ;

- провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

- продають лікарські засоби та вироби медичного призначення;

- реалізовують ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів.

Докладніше про це розглянуто в матеріалі видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Бій із тінню, або Що маємо від прийняття скандальних законів щодо РРО". Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 109.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Більше відповідей ДПС на запитання платників податків з усіх напрямків чинного податкового законодавства можна отримати в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини