Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Створювали резерви за МСФЗ на суму штрафів та пені за податкові порушення: чи коригувати фінрезультат

2 вересня 2020, 17:15
776
0
Реклама

Платник за МСФЗ створює резерви на суму штрафів та пені за порушення строку сплати грошових зобов'язань в частині:

- штрафів і пені, нарахованих податковими органами та неузгоджених платником податку, що оскаржуються відповідно до положень податкового законодавства;

- штрафів і пені, що з великою вірогідністю мають бути нарахованими податковими органами у майбутньому за фактом погашення податкового зобов'язання відповідно до положень податкового законодавства.

Але у підприємства, з огляду на цьогорічні коригування за пп. 140.5.11 ПКУ, виникає питання, як діяти у ситуації, якщо визнання витрат із створення забезпечення (резервів) на сплату штрафів та пені за порушення податкового законодавства відображено у фінансовій звітності до 23.05.2020 р., а його використання (визнання/нарахування зобов'язань в розрахунках з бюджетом) відбувається у періоді після 23.05.2020 р.

Контролери з цього приводу зауважують наступне.

Фінрезультат податкового (звітного) періоду збільшується на суму витрат на сплату штрафів та пені, нарахованих контролюючими органами за порушення вимог податкового законодавства після 22.05.2020 р.

При цьому зазначають, що відповідне коригування фінрезультату до оподаткування не стосується нарахованих сум штрафних (фінансових) санкцій та пені, які відображені у складі витрат у бухобліку платником податку по 22.05.2020 р. включно.

Загалом же, фінрезультат до оподаткування:

• збільшується на суму резервів, створених підприємством відповідно до правил бухобліку для відшкодування майбутніх витрат на сплату штрафів та пені, нарахованих контролюючими органами за порушення вимог податкового законодавства;

• зменшується на суму використання та коригування (зменшення) таких резервів, сформованих відповідно до стандартів бухобліку.

Докладніше про "Різниці, на які коригується фінансовий результат, для визначення податку на прибуток" можна дізнатися з ресурсу Довідники. Для отримання доступу до документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішайте скористатися тестовИм доступом і оцініть зручність та швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: ІПК ДПС України від 20.08.2020 р. № 3470/ІПК/99-00-05-05-02-06.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини