Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес можуть оштрафувати за кожну відсутню посадову інструкцію

3 вересня 2020, 16:45
9674
2
Реклама

В Управлінні Держпраці у Кіровоградській області відзначили роль посадових інструкцій працівників та нагадали про штрафи за їх відсутність.

Посадова інструкція виступає одночасно інструментом дисциплінарного впливу на працівника та його захистом. Проте у багатьох підприємств (особливо малих) відсутні посадові інструкції відсутні чи хоча б роздруковані типові, суто формальні.

Цілком логічно постає питання, а чи треба взагалі посадова інструкція? Законодавство не забороняє відхилятися від типових інструкцій та частково перерозподіляти обов'язки працівників між іншими особами. І тоді кожний відповідає за своє, що є перевагою наявності реальних посадових інструкцій, які відповідають дійсному стану справ.

Кожний працівник має бути ознайомлений зі своїми трудовими обов'язками під розписку й саме посадова інструкція дозволяє це зробити швидко та належним чином задокументувати (“З посадовою інструкцією ознайомлений, дата, підпис” - надпис здійснюють в наказі про прийняття на роботу). Виходить, що якщо немає посадової інструкції, то працівника не ознайомлювали з посадовими обов'язками або ознайомлювали, але неповністю.

Відсутність посадової інструкції - це порушення трудового законодавства. За це слідує штраф за ст. 265 КЗпП як за порушення інших вимог трудового законодавства - 1 мінімальна зарплата (із 01.09.2020 р. - 5000 грн). При цьому його можна накласти за кожну відсутню посадову інструкцію за посадами штатного розпису.

Посадові інструкції мають бути не тільки на підприємствах, але й у ФОП, якщо вони мають найманих працівників та оформляють трудові відносини. Незалежно від того, чи це підприємство, чи ФОП, роботодавець має роз'яснити працівникові його права і обов'язки (ч. 1 ст. 29 КЗпП). Саме ця норма трактує обов'язковість наявності посадових інструкцій.

Краще розібратися в посадових інструкціях допоможе стаття "Посадові інструкції: кому, хто й коли складає + ЗРАЗОК" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" -скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини