Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці роз'яснили, яким чином можна повернути зайво сплачений ПДВ

9 жовтня 2020, 10:30
761
0
Реклама

Відповідно до п. 43.4-1 ПКУ повернути надміру сплачені суми ПДВ, зараховані до бюджету з рахунку платника податку в СЕА ПДВ, можна виключно на такий ПДВ-рахунок.

Алгоритм повернення коштів на ПДВ-рахунок наступний:

1) складаємо заяву на повернення коштів, у якій зазначаємо лише один напрям перерахування коштів - ПДВ-рахунок;

2) після того як переплата опиниться на ПДВ-рахунку (таке повернення не впливає на розмір реєстраційного ліміту), платник податків обирає один із варіантів подальшого використання коштів:

- залишити на ПДВ-рахунку та скористатись для сплати майбутніх грошових зобов'язань з ПДВ. У такому випадку в разі настання чергового терміну сплати грошових зобов'язань, визначених платником податків у декларації з ПДВ, кошти спишуться з ПДВ-рахунку автоматично;

- перерахувати кошти на поточний рахунок;

- перерахувати на погашення податкового боргу з ПДВ, що виник починаючи з 01.07.2015 р.

Останні два варіанти вимагатимуть від платника певних зусиль. Механізм та умови здійснення перерахування коштів з ПДВ-рахунку визначено в п. 200-1.6 ПКУ та п. 21 Порядку № 569.

Повернути кошти на поточний рахунок можна за таких умов:

- платник податку подає у складі податкової декларації заяву (додаток 4 до декларації з ПДВ);

- на дату подання податкової звітності з ПДВ сума коштів на ПДВ-рахунку перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої звітності;

- зменшення загальної суми поповнення ПДВ-рахунку не призведе до формування від'ємного значення реєстраційного ліміту.

Повернення коштів з ПДВ-рахунку на поточний рахунок платника податків здійснюється в сумі залишку, що перевищує суму податкового боргу з ПДВ та суму узгоджених податкових зобов'язань з податку.

У момент подання додатка 4 відбудеться зменшення реєстраційного ліміту на суму, заявлену платником до перерахування з ПДВ-рахунку. Зарахування коштів за напрямом, який обрав платник податків, має бути здійснено протягом 5 робочих днів після граничного строку сплати податкового зобов'язання за декларацією. Якщо ж кошти так і не буде перераховано, сума реєстраційного ліміту має поновитись через 10 робочих днів після граничного строку сплати податкового зобов'язання.

Докладніше про умови повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені можна дізнатися з матеріалу модуля Ситуації. Для отримання доступу до документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: ІПК ДПСУ від 18.09.2020 р. № 3903/ІПК/99-00-05-06-02-06

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини