Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За що Фонд соцстраху може блокувати виплати лікарняних і декретних — діє новий порядок перевірок Фонду

15 жовтня 2020, 15:40
3081
1
Реклама

10 жовтня набрав чинності Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання, затверджений постановою Фонд соціального страхування України № 23 від 02.10.2020 р (далі - Порядок № 23).

Порядок № 23 передбачає, що перевірки проводитимуть за місцезнаходженням страхувальника або в приміщенні робочого органу виконавчої дирекції Фонду (його відділення) за згодою (письмовою заявою) страхувальника та за умови надання ним усіх необхідних документів для проведення перевірки.

Відповідно до п. 2.4 Порядку № 23 посадові особи Фонду мають право проводити камеральні та документальні (планові або позапланові; виїзні або не виїзні) перевірки.

Щоб потрапити до плану-графіка проведення документальних планових перевірок Фонду достатньою буде наявність у страхувальника хоча б однієї з таких підстав:

1) зростання кількості оплачених листків непрацездатності та/або днів тимчасової непрацездатності (вагітності та пологів), та/або сум матеріального забезпечення на зазначені цілі у звітному періоді в порівнянні з аналогічним періодом минулого року;

2) здійснення виплат матеріального забезпечення застрахованій особі в межах, наближених до максимальних розмірів у розрахунку на один день;

3) наявність витрат страхових коштів Фонду за відсутності сплати страхувальником ЄСВ.

Страхувальники, по яким наявні декілька підстав для проведення перевірок, включатимуть до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на наступний квартал в першу чергу.

Документальна планова перевірка одного й того самого страхувальника буде проводитися не частіше ніж один раз на рік.

Документальні планові перевірки страхувальників, в яких відсутні підстави для включення до плану-графіка проведення документальних планових перевірок, здійснюються не частіше ніж один раз на три роки.

Згідно Порядку № 23 розширено перелік, що містить підстави для проведення документальних позапланових перевірок Фонду.

До таких підстав увійшли, зокрема:

- подання протягом місяця страхувальником до оплати за рахунок коштів Фонду листків непрацездатності за страховими випадками, які настали в цьому місяці та які видані 10% і більше застрахованих осіб, а для мікропідприємств (не більше 10 осіб) та малих підприємств (не більше 50 осіб) 50% і більше від загальної кількості застрахованих осіб страхувальника в цьому періоді за умови відсутності зростання рівня захворюваності;

- видання одним закладом охорони здоров'я або лікарем, що проводить господарську діяльність з медичної практики як ФОП, 30% і більше листків непрацездатності у страхувальника;

- збільшення в 1,1 і більше разів видатків Фонду на матеріальне забезпечення у порівнянні з попереднім місяцем за умови відсутності у страхувальника аналогічного зростання фонду оплати праці;

- неподання страхувальником повідомлення про виплату коштів застрахованим особам протягом трьох місяців з дня здійснення фінансування Фондом сум, зазначених в заяві-розрахунку;

- звернення застрахованої особи про порушення страхувальником законодавства у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Перевірити, чи потрапила ваша компанія до плану перевірок контролюючих органів, можна за допомогою сервісу CONTR AGENT.

Серед нововведень є і те, що Фонд соцстраху тепер має право зупиняти виплати фінансування у разі відмови або перешкоджання з боку страхувальника у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним до Фонду недостовірних відомостей або порушення порядку використання страхувальником страхових коштів Фонду.

Не стане на заваді для проведення перевірок Фонду і продовження до 31 грудня адаптивного карантину. А все тому, що Фонд соцстраху не включений до кола органів держнагляду, визначених терміном "держнагляд (контроль)" Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" від 05.04.2007 р. № 877.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін до податковового та бухоблікового законодавства - користуйтеся LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360:Бухгалтер.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини