Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Експортно – імпортний ПДВ — тема номера видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН

26 жовтня 2020, 16:05
583
0
Реклама

Якщо говорити про прямі договори (купівля-продаж, постачання), то операції з вивезення товарів у митному режимі експорту оподатковують ПДВ за нульовою ставкою (пп. "а" пп. 195.1.1, п. 206.4 ПКУ).

Податківці також наголошують, що операції з вивезення товару за межі митної території України в митному режимі експорту, який увозили на митну територію України в митному режимі імпорту, у зв'язку з його поверненням продавцю-нерезиденту (зважаючи на виявлені недоліки), оподатковують за нульовою ставкою ПДВ (див. ІПК ДПСУ від 04.09.2020 р. № 3714/ІПК/99-00-05-06-02-06).

Водночас у роз'ясненні з категорії 101.09 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua) контролери зауважили, що стосовно експорту є звільнені від оподаткування ПДВ операції, визначені ст. 197 ПКУ.

До деяких операцій з експорту товарів не застосовують нульову ставку. Зокрема, це стосується операцій із вивезення:

- товарів у митному режимі реекспорту, які звільнено від оподаткування, крім операцій із вивезення відповідно до п. 3 (щодо товарів у вигляді продуктів їх переробки) та п. 5 ч. 1 ст. 86 МКУ, що оподатковують податком за ставкою, визначеною пп. 195.1.1 ПКУ (п. 206.5 ПКУ). Особливості заповнення податкової накладної за такими операціями вміщено в роз'ясненні з категорії 101.16 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua);

- культурних цінностей у митному режимі експорту (п. 210.7 ПКУ).

Також тимчасово до 1 січня 2022 року від оподаткування ПДВ звільняють операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу й картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Перелік відходів та брухту чорних металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 1 січня 2022 року, звільняються від обкладення податком на додану вартість, наведено в додатку 1 до постанови Кабміну від 12.01.2011 р. № 15.

До того ж до операцій із вивезення товарів за межі митної території України в митному режимі тимчасового вивезення застосовують умовне повне звільнення від оподаткування за умови дотримання вимог та обмежень, установлених гл. 19 МКУ (див. роз'яснення з категорії 101.10 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)).

Датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ за нульовою ставкою є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформленої відповідно до вимог митного законодавства (пп. "б" п. 187.1 ПКУ).

Базою оподаткування для операцій із вивезення товарів за межі митної території України є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації, оформленій відповідно до вимог МКУ (п. 189.17 ПКУ). На це звертають увагу й контролери в роз'ясненні з категорії 101.07 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua).

Розлогіше про це читайте у статтях видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН:

- "Експортний ПДВ: продаж товарів";

- "Імпортний ПДВ: придбання товарів за договором купівлі-продажу";

- "Імпортний ПДВ: придбання товарів за посередницькими договорами";

- "Експортно-імпортний ПДВ: як визначити місце постачання послуг";

- "Експортний ПДВ: надання послуг".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, іншим документам та інструментам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішайте скористатися тестовИм доступом і оцініть зручність та швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини