Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Після 7 листопада 2020 року в обігу лише удосконалені та кваліфіковані електронні підписи

4 листопада 2020, 13:05
17420
0
Реклама

Із 7 листопада 2020 року більшість замовників у публічних закупівлях повинна використовувати кваліфіковані електронні підписи (КЕП). Про це інформує Прозорро.

Основне, що змінилося з 7 листопада:

- замовники публічних закупівель (окрім закладів комунальної форми власності) мають використовувати КЕП (кваліфікований електронний підпис) на захищених носіях (токенах) чи у хмарі при публікації на Прозорро;

- учасники повинні мати КЕП, але не обов'язково на токені;

- замовники не зобов'язані згідно з Законом "Про електронні довірчі послуги" чи Законом "Про публічні закупівлі" вимагати від учасників підписати пропозицію саме КЕП на токені, а не КЕП на іншому носії.

Щоб іти в ногу з вимогами чинного законодавства, користуйтеся інформаційно-правовою системою ЛІГА:ЗАКОН. Вона допоможе відслідковувати зміни в законодавстві. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

Як відомо, 7 листопада 2018 року набув чинності оновлений Закон "Про електронні довірчі послуги" (далі - Закон). Він передбачає існування удосконаленого та кваліфікованого електронного підписів. Удосконалений електронний підпис призначений для масового використання. Він найбільш доступний і за останні два роки прийшов на заміну застарілого ЕЦП. 92% громадян користуються саме таким підписом. Головна його особливість - можливість зберігання на файловому носієві, наприклад звичайній флешці. Використовується у більшості життєвих ситуацій.

Кваліфікований електронний підпис (КЕП) - удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. КЕП призначений для використання в ситуаціях, які потребують підвищеного захисту. Наприклад, державними службовцями чи нотаріусами. Головна його відмінність від удосконаленого електронного підпису - зберігання на захищеному носії - токені чи у хмарі. Випадки, коли необхідно використання не просто удосконаленого електронного підпису чи печатки, а саме КЕП, розташованого на токені чи у хмарі, названі у Постанові № 193.

Поновлення КЕП онлайн реалізовано у сервісі Liga:Report. Замовляйте тестовий доступ та переконайтеся самі.

Токеном є пристрій із вбудованими апаратно-програмними засобами, що забезпечують захист записаних на ньому даних від несанкціонованого доступу, копіювання чи ознайомлення з параметрами особистого ключа. Даний пристрій називається захищеним носієм особистих ключів, він відповідає умовам п. 2 Порядку використання електронних довірчих послуг. Токен (його також називають апаратним ключем) - це флеш-накопичувач, що має унікальний інвентарний номер та затверджений Держслужбою спецзв'язку.

Згідно з вимогами абз. 2 ч. 2 ст. 17 Закону, з 7 листопада 2020 року зберігати КЕП на захищених носіях особистих ключів (токенах) чи у хмарах зобов'язані наступні суб'єкти:

- представники органів державної влади;

- представники органів місцевого самоврядування;

- працівників державних установ, підприємств, організацій;

- нотаріуси;

- державні реєстратори та суб'єкти, що виконують їхні обов'язки згідно з уповноваженням держави.

Відповідно замовники публічних закупівель, що підпадають під зазначені вище категорії при діях в електронній системі закупівель мають використовувати КЕП, який зберігається на захищеному носії - токені чи у хмарі.

Згідно з законодавством сьогодні приватні суб'єкти господарювання не зобов'язані використовувати токени, але можуть придбати їх за власним бажанням. З 1 січня 2022 року приватні суб'єкти господарювання зобов'язані використовувати КЕП виключно на захищених носіях особистих ключів (токенах).

Тобто учасники публічних закупівель можуть наразі підписувати свої пропозиції удосконаленими електронними підписами, якщо інше не передбачено тендерною документацією замовника.

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360:Бухгалтер. Отримайте тестовий доступ, щоб працювати легко та швидко.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини