Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити та оподаткувати вакцинацію працівників від грипу

4 листопада 2020, 08:20
973
0
Реклама

За правилом, передбаченим пп.165.1.19 ПКУ, до загального місячного або річного оподатковуваного доходу не входять кошти або вартість майна чи послуг, що надаються як допомога на медичне обслуговування платника податку за кошти його роботодавця за наявності підтвердних документів. До такої допомоги належать витрати роботодавця на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемії.

Виходячи з цього, ПДФО та військовий збір з доходу працівника у вигляді оплаченої вакцинації не нараховується. Також не нараховується і ЄСВ, адже такі витрати роботодавця не належать до фонду оплати праці.

Щодо підтвердних документів (як однієї з умов неоподаткування таких виплат), то до таких можна зарахувати договір із закладом охорони здоров'я про проведення вакцинації, документи на оплату послуг із вакцинації. Якщо ж вакцину роботодавець придбавав окремо, то необхідно мати документи, що підтверджують факт такого придбання (чек, накладну, податкову накладну тощо).

Крім цього, на самому підприємстві теж має бути "пакет" документації. Зокрема, вакцинацію необхідно оформити розпорядчим документом (наказом). У наказі бажано вказати, який вид вакцинації проводять (обов'язкову, рекомендовану, добровільну) й підстави для її проведення. Крім того, у наказі наводять перелік працівників, які підлягають вакцинації, осіб, відповідальних за її проведення, та терміни вакцинації.

Можливість проведення таких заходів слід також передбачити в колективному або трудовому договорі. Крім того для проведення рекомендованих щеплень необхідно одержати заяву від працівника.

Із закладом охорони здоров'я слід укласти договір про вакцинацію працівників. При цьому лікувально-профілактичний заклад, у якому організовано кабінет щеплень, повинен мати ліцензію на здійснення господарської діяльності з медичної практики.

Інформацію про проведену вакцинацію заносять до Медичної карти амбулаторного хворого (форма № 025/о, затверджена наказом МОЗ від 14.02.2012 р. № 110) до розділу "Відомості про щеплення". На підставі цієї інформації лікувальний заклад оформляє довідку працівнику, у якій указують торговельну назву вакцини, назву виробника, дозу, серію введеної вакцини.

Ця довідка може слугувати документом, що підтверджує факт проведення вакцинації конкретного працівника. Крім того, роботодавцю бажано отримати від закладу охорони здоров'я акт наданих послуг.

Дізнатись більше про вакцинацію працівників допоможе матеріал "Вакцинація працівників: облік та оподаткування" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН. Скористайтесь унікальною пропозицією: два місяці у подарунок при передплаті професійних видань від ЛІГА:ЗАКОН на 6 або 12 місяців. Для того, щоб скористатися вигідною акційною пропозицією, заповніть, будь ласка, форму зворотнього зв'язку.

Джерело: роз'яснення Головного управління ДПС у Миколаївській області

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини