Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Робота на шкідливих умовах та 12-годинна робоча зміна: чи можливо

9 листопада 2020, 11:20
1475
0
Реклама

Підприємства, установи, організації можуть керуватися Методрекомендаціями щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затвердженими наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. № 138.

Вони допускають, виходячи з виробничих потреб, за погодженням з профспілкою або в колдоговорі встановлювати тривалість роботи протягом дня за підсумованим обліком робочого часу до 12 годин на зміну. Однак не рекомендується продовжена тривалість робочого дня на роботах із шкідливими і важкими умовами праці.

Тому 12-годинний графік для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - виняткова міра і запроваджується, якщо виробничі й технологічні умови не дають змоги встановлювати робочий день нормальної тривалості.

При обчисленні стажу роботи, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховують дні, коли працівник був зайнятий в умовах, передбачених Списками № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість у яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, не менше 80% робочого часу, установленого для працівників цього виробництва, робіт, професій та посад.

Тобто, виходить, що чинні нормативні акти не заперечують 12 - годинного графіка роботи працівників в шкідливих умовах праці. При цьому для обчислення стажу роботи, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, треба відпрацювати не менше 80% часу робочої зміни.

За повідомленням ГУ Держпраці у Дніпропетровській області.

Також читайте статтю "Підсумований облік робочого часу: запровадження й оформлення" у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть скористатися ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини