Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці розповіла деталі надання відпустки по догляду за дитиною до 6 років

12 листопада 2020, 15:20
5711
0
Реклама

У випадку, якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці обов'язково надають відпустка без збереження зарплати тривалістю, визначеною у медичному висновку, але не більше як до досягнення дитиною 6-річного віку (ч. 6 ст. 179 КЗпП та п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону України "Про відпустки"). Відмовити в такій відпустці роботодавець не має права.

Також роботодавець вправі за власні кошти надавати жінкам частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною більшої тривалості, ніж до досягнення дитиною трирічного віку (ч. 4 ст. 179 КЗпП та ч. 2 ст. 18 Закону України "Про відпустки").

На ці моменти звернули увагу в ГУ Держпраці у Львівській області та водночас відповіли на декілька поширених питань.

Як отримати відпустку без збереження зарплати для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку?

Працівниця подає роботодавцеві заяву, в якій вказує дати початку і закінчення відпустки. Ці дати повинні входити в період, зазначений в медичному висновку про необхідність домашнього догляду за дитиною. До заяви додають довідку за формою № 080-1/о. Вона підтверджує необхідність домашнього догляду за дитиною. На підставі отриманих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання відпустки.

Чи можна переривати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 6-річного віку без збереження зарплати?

Працівниця може перервати цю відпустку, приступити до роботи, після чого знову оформити її, якщо така необхідність підтверджена медичним висновком.

Ознайомтеся зі статтею "Додаткова соціальна відпустка працівникам, які мають дітей" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". Скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини