Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Роботодавець вимагає від працівника пройти тест на коронавірус — чи законно і хто це оплачує

25 листопада 2020, 15:45
3412
0
Реклама

Координаційний центр з надання правової допомоги пояснив, чи законно те, що роботодавець вимагає від працівника результат ПЛР-тесту. Як вказують у центрі, деякі роботодавці вимагають від працівників, які повертаються з відпустки чи виходять з "лікарняного", довідку про негативний результат ПЛР-тесту на COVID-19 під загрозою недопуску на роботу та подальшого звільнення.

Це буде правомірно, якщо при влаштуванні на роботу особа підписувала трудовий договір чи колективний договір, де зазначені вимоги щодо обов'язкового проходження ПЛР-тестуванні після відпустки, "лікарняного" або за іншою вимогою роботодавця. Якщо ці вимоги не передбачені договором, а працівника відсторонюють від роботи через відсутність ПЛР-тесту, це порушення законодавства.

Відповідно до ст. 46 КЗпП відсторонення працівників від роботи власником або уповноваженим ним органом допускається у випадках, що передбачені законодавством. Про це оголошується наказом або розпорядженням керівника підприємства, установи чи організації, з яким працівник повинен бути ознайомлений належним чином. Термін відсторонення встановлюється до усунення причин, що його зумовили. Працівник має право оскаржити наказ про відсторонення від роботи у встановленому законом порядку.

Але враховуючи ситуацією, яка склалася в Україні щодо випадків захворювання на коронавірусну хворобу, слід звернути увагу, що згідно зі ст. 35-1 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" проводиться обов'язкове тестування:

- осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками коронавірусної хвороби (СOVID-19);

- осіб, які мали встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Регулярне тестування є обов'язковим для медичних та інших працівників, які працюють у закладах охорони здоров'я, що надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19), а також осіб, які здійснюють заходи, пов'язані з недопущенням поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), зокрема працівників Національної поліції та Національної гвардії, - незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Відповідно до Стандартів медичної допомоги "Коронавірусна хвороба (COVID-19)" лабораторне обстеження на РНК SARS-CoV-2 рекомендовано проводити всім особам з ознаками ТГРС (тяжкий гострий респіраторний синдром) та/або інших ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція).

Тобто, проходження ПЛР-тесту обов'язкове для осіб з ознаками коронавірусної хвороби та які мали встановлений контакт із особою, хворою на коронавірусну хворобу, а також рекомендовано особам з ознаками ГРВІ, вірусної пневмонії та/або ТГРС. Отже, якщо працівник вийшов із відпустки, "лікарняного" тощо, та не відноситься до зазначених осіб, то проходження тесту не є обов'язковим.

Як діяти бухгалтеру та кадровику у разі змін в податковому, трудовому та бухобліковому законодавстві підкаже LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ до рішення LIGA360:Бухгалтер.

Для уникнення непорозумінь з власником або уповноваженим ним органам у центрі правової допомоги рекомендують надавати довідку від сімейного лікаря щодо відсутності захворювання. Якщо роботодавець не зважає на вашу довідку та наполягає зробити ПЛР-тест, ви можете подати письмове звернення до роботодавця з вимогою надання вам письмове повідомлення щодо вашого обов'язку надання роботодавцю довідки про негативний результат ПЛР-тесту після повернення з відпустки, лікарняного тощо, на робоче місця. Це письмове повідомлення може стати підставою для звернення до суду та доказом порушення ваших трудових та громадянських прав.

Також у центрі нагадують, що відповідно до ст. 169 КЗпП, ст. 17 Закону України "Про охорону праці", п. 2 Порядку проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок проведення медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, здійснюється за рахунок роботодавця. Таким чином, у разі необхідності та наполегливості роботодавця слід звернути увагу, що проходження ПЛР-тесту повинне відбувається за рахунок роботодавця.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини