Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Працівників та ФОП обмежать в часі на подання заяв на "карантинну" допомогу від держави — розроблена постанова

8 грудня 2020, 12:55
34689
0
Реклама

Президент України підписав закони, які повинні підтримати громадян і бізнес у період дії карантину. Серед таких - Закон України "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2" від 04.12.2020 р. № 1071-IX.

Таким чином проведуть виплати працівникам та ФОП по 8 тис.грн і компенсації ЄСВ.

Зокрема, у 2020-2021 роках за рахунок Держбюджету виплачуватимуть одноразову матеріальну допомогу застрахованим особам, які можуть втратити частину зарплати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів. Для цього Мінсоцполітики розробило проект постанови КМУ "Деякі питання надання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів".

Одноразову матеріальну допомогу отримають застраховані особи, які є найманими працівниками суб'єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, та ФОП, економічна діяльність яких тимчасово зупинена внаслідок обмежувальних протиепідемічних заходів та яка відповідає Переліку основних видів економічної діяльності, затвердженому постановою КМУ.

Виплачуватимуть таку допомогу на підставі заяви, поданої застрахованою особою до 21 грудня 2020 р. включно. Ідентифікують застрахованих осіб шляхом використання кваліфікованого електронного підпису, електронної системи ідентифікації "Bank ID" чи іншого засобу ідентифікації особи, який дає можливість однозначно ідентифікувати заявника, в електронній формі через "Портал Дія", у тому числі з використанням мобільного додатка "Дія".

У заяві про виплату одноразової матеріальної допомоги зазначатиметься:

- П.І.Б. (за наявності) особи, її дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера);

- адреса місця проживання;

- підтвердження відповідності застрахованої особи критеріям, передбаченим ч. 1 та 2 ст. 2 Закону України "Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб'єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2", що здійснюється шляхом проставлення відповідної позначки заявником;

- номер банківського рахунка для виплати одноразової матеріальної допомоги - за стандартом ІВАN.

Проте залишається відритим питанням, про запровадження яких обмежувальних протиепідемічних заходів йдеться - карантин "вихідного дня", який минув, чи майбутній локдаун, котрий очікується на початку січня 2021 року?

Відповідь на це питання отримаємо 9 грудня 2020 року, коли відбудеться засідання Уряду, на якому представлять варіант "новорічно-різдвяного" локдауну. Можливо, на ньому Уряд і скоригує дату, до якої подаватимуть застраховані особи заяви на отримання вказаної допомоги. Бо наразі незрозуміло, з чого виходить Мінсоцполітики, вказавши граничну дату подання цієї заяви до 21 грудня 2020 року.

Коли часу обмаль - вкрай необхідно тримати в фокусі найголовніше. Отримайте доступ до рішення LIGA360: Бухгалтер і перевіряйте контрагентів, звітуйтеся онлайн, читайте аналітичні матеріали та отримуйте автоматичні сповіщення про зміни в законодавстві.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини