Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як підприємству отримати матдопомогу в центрі зайнятості через зупинення діяльності під час карантину — постанова Кабміну

Реклама

Допомога виплачується за заявами, отриманими центрами зайнятості від суб'єктів господарювання до 21 грудня 2020 р. включно

КМУ оприлюднив свою постанову від 09.12.2020 р. № 1231. Нею затверджено порядок надання одноразової матеріальної допомоги суб'єктам господарювання, право яку мають ті, хто на 10.12.2020 р. вимушено скоротили або можуть скоротити передбачену законодавством тривалість робочого часу найманих працівників, у тому числі через простій, після здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів. При цьому відповідні наймані працівники мають таке місце роботи основним та не мають права на допомогу застрахованим особам відповідно до ст. 2 Закону № 1071 (порядок її надання встановлено постановою КМУ № 1233, виплати проводить ПФУ).

Допомога, надана через центр зайнятості згідно з Порядком № 1231, повинна бути спрямована на виплати найманим працівникам суб'єкта господарювання одноразової матеріальної допомоги. Розмір останньої визначається пропорційно робочому часу працівника, який скорочено або заплановано скоротити, у тому числі через простій, та не може перевищувати 8 тис. грн на одного працівника. У Порядку № 1231 також наведено формулу для розрахунку розміру одноразової матеріальної допомоги в разі скорочення тривалості робочого часу працівника.

Допомога виплачується за заявами, отриманими центрами зайнятості від суб'єктів господарювання до 21 грудня 2020 р. включно. Документи, надані після цієї дати, не розглядаються.

Зверніть увагу, що звертатися по цю допомогу можуть тільки юрособи-роботодавці, які використовують працю найманих працівників та основний вид економічної діяльності яких не входить до переліку КВЕДів, затвердженого постановою КМУ № 1236.

Пункт 4 Порядку № 1231 уточнює, що одноразова матеріальна допомога не надається:

1) за найманих працівників, які:

- на дату звернення працюють у роботодавця та за яких роботодавцем сплачено ЄСВ менше ніж за усі місяці ІІІ кварталу 2020 р.;

- працюють у роботодавця за сумісництвом;

2) суб'єктам господарювання:

- період від дати державної реєстрації яких до 10.12.2020 р. становить менше трьох місяців;

- які на 10.12.2020 р. отримують допомогу по частковому безробіттю та/або допомогу по частковому безробіттю на період карантину відповідно до Закону про зайнятість населення;

- діяльність яких на 10.12.2020 р., за даними ЄДР припинена, перебуває у стані припинення або банкрутства.

Для отримання одноразової матеріальної допомоги суб'єкт господарювання може скористатися виключно одним із таких шляхів подачі документів:

1) в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг з використанням кваліфікованого електронного підпису заповнює форми заяви та відомостей згідно з додатками 1 та 2, а також подає копію наказу про скорочення або можливе скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів;

2) подає центру зайнятості за своїм місцезнаходженням відповідно до даних ЄДР (особисто або на електронну адресу відповідного центру зайнятості):

- заяву за встановленою формою;

- копію наказу про скорочення або можливе скорочення передбаченої законодавством тривалості робочого часу у період дії обмежувальних протиепідемічних заходів;

- копію відомостей про найманих працівників, щодо яких виконуються вимоги ст. 3 Закону № 1071, за встановленою формою.

Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН, - спробуйте тестовий доступ. До речі, зараз діє унікальна пропозиція: знижка 30% на кращі професійні рішення для бухгалтерів, кадровиків, аудиторів, ФОПів та іншого бізнесу. Переходьте за посиланням.

Рішення про виплату або відмову у виплаті приймається центром зайнятості до 22 грудня 2020 р. включно та оформлюється наказом відповідного центру зайнятості.

Суб'єкт господарювання зобов'язаний не пізніше наступного робочого дня після надходження коштів на його рахунок виплатити допомогу на рахунок найманого працівника. Невикористана сума допомоги повертається в повному розмірі на рахунок центру зайнятості.

Центр зайнятості контролює цільове використання коштів, що перераховуються суб'єкту господарювання для виплати найманим працівникам, шляхом проведення відповідної перевірки протягом 180 календарних днів після виплати такої допомоги суб'єкту господарювання. Перевірка може бути проведена за місцем знаходження суб'єкта господарювання або у приміщенні центру зайнятості. Суб'єкт господарювання зобов'язаний допустити працівників центру до проведення перевірки, а в разі її проведення у приміщенні центру зайнятості подати відповідні документи.

До речі, сучасний професійний сервіс Liga:Report дозволяє легко та оперативно подати податкову, фінансову та статистичну звітність онлайн. А для підприємців є відмінний помічник, який самостійно розраховує та сплачує податки, - бот-бухгалтер ReporTaх.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини