Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Керівників бюджетних установ будуть штрафувати за спізнення подання фінзвітності — проєкт від Кабміну

Реклама

Уряд зареєстрував у парламенті проект Закону про внесення зміни до ст. 164-12 КпАП щодо розширення переліку порушень бюджетного законодавства (№ 4458 від 03.12.2020 р.). Ним пропонується встановити відповідальність посадових осіб бюджетних установ за порушення при поданні фінансової та бюджетної звітності.

Із текстом законопроекту зручно ознайомитися в ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Як відомо, за п. 10 ч. 5 ст. 22 БКУ головний розпорядник бюджетних коштів забезпечує організацію та ведення бухгалтерського обліку, складання та подання фінансової і бюджетної звітності у порядку, встановленому законодавством. Крім того, згідно зі ст. 11 Закону про бухоблік відповідальність за своєчасне та у повному обсязі подання та оприлюднення фінансової звітності несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

При цьому згідно із ч. 1 ст. 116 БКУ одним із видів порушень бюджетного законодавства є порушення встановлених порядку або термінів подання фінансової і бюджетної звітності бюджетних установ, а також подання такої звітності у неповному обсязі. Крім того, ст. 121 БКУ передбачено, що посадові особи, з вини яких допущено порушення бюджетного законодавства, несуть зокрема, адміністративну відповідальність згідно із законом.

Але наразі ст. 164-12 КпАП, якою визначено перелік порушень бюджетного законодавства, за які передбачено адмінвідповідальність, не говорить про порушення встановлених порядку або термінів подання фінансової і бюджетної звітності бюджетних установ, а також подання такої звітності у неповному обсязі.

Тому проєктом Закону пропонується застосовувати адмінвідповідальність за порушення встановлених термінів та порядку подання фінансової і бюджетної звітності бюджетних установ, подання такої звітності у неповному обсязі шляхом накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від 510 до 850 грн.

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360:Бухгалтер. Оформляйте заявку на LIGA360:Бухгалтер, щоб працювати легко та швидко.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини