Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НАДС пояснило деталі гнучкого режиму роботи для держслужбовців

Реклама

Нюанси встановлення гнучкого графіка держслужбовцю із описом особливостей формування відповідного наказу керівником викладено у листі НАДС від 30.10.2020 р. № 123-р/з.

Така потреба з'явилася після того, як змінилися Типові правила внутрішнього службового розпорядку, затверджені наказом НАДС від 03.03.2016 р. № 50. Ними для держслужбовців встановили нові правила щодо робочого часу та гнучкого графіку роботи.

Гнучкий режим робочого часу може встановлюватись на визначений строк або безстроково з урахуванням необхідності дотримання норми робочого часу (40 годин на тиждень), або тривалості встановленого для держслужбовця неповного робочого часу (неповного робочого дня або неповного робочого тижня). Він може бути фіксованим або змінним.

При фіксованому режимі робочого часу визначають початок і кінець робочого часу, час початку і закінчення перерви для відпочинку і харчування. При цьому держслужбовцю може визначатись відмінна від встановленої у держоргані тривалість роботи по днях тижня, а також поділ робочого дня на частини.

Окрім зміщення початку та закінчення робочого дня держслужбовця на відповідну кількість годин відносно режиму роботи держоргану, 40-годинний робочий тиждень може бути з різною тривалістю роботи по днях. У роз'ясненні НАДС від 30.10.2020 р. № 123-р/з наведено відповідні приклади.

Підкреслюється, що Типовими правилами передбачено, що змінний режим робочого часу може встановлюватися лише у тому держоргані, де є автоматизований облік робочого часу. Використовуючи відомості такого автоматизованого обліку, держслужбовець, який працює за змінним режимом робочого часу, зобов'язаний самостійно контролювати загальну тривалість свого робочого часу протягом тижня з метою недопущення її перевищення.

Якщо держслужбовець відпрацює більшу кількість годин, ніж це передбачено наказом (розпорядженням) при його гнучкому режиму робочого часу, та відсутності належно оформленого наказу (розпорядження) про вихід на роботу для виконання невідкладних або непередбачуваних завдань, тоді такому держслужбовцю не проводять компенсацію.

При встановлені гнучкого режиму робочого часу (змінного та за потреби фіксованого) рекомендують вести облік робочого часу щодо таких держслужбовців із зазначенням фактично відпрацьованого робочого часу у годинах.

В НАДС рекомендують ініціювати встановлення гнучкого режиму робочого часу на підставі письмової заяви відповідного держслужбовця, яка міститиме відмітки про погодження його безпосереднього керівника та керівника самостійного структурного підрозділу (за наявності).

У такій заяві доцільно зазначити:

- відповідний вид гнучкого режиму робочого часу;

- час початку і закінчення роботи, час початку і закінчення перерви для відпочинку і харчування (у разі застосування фіксованого режиму робочого часу);

- період, на який має бути встановлено гнучкий режим робочого часу;

- норму тривалості робочого часу (при необхідності встановлення неповного робочого дня або неповного робочого тижня).

При узгодженні умов гнучкого режиму робочого часу, підготовці проекту наказу (розпорядження) та при прийнятті відповідного рішення керівнику держслужби обов'язково треба враховувати:

- заборону включення до робочого часу нічного часу, визначеного законом, якщо інше не передбачено законом;

- необхідність забезпечити належне функціонування держоргану у межах встановленого режиму роботи (надання послуг, прийом громадян, приймання та відправлення кореспонденції тощо);

- забезпечення належної взаємодії структурних підрозділів держоргану;

- створення умов для сумлінного і професійного виконання держслужбовцем своїх посадових обов'язків;

- потребу в ефективній організації робочого часу держслужбовця, збільшенні продуктивності та якості його роботи, враховуючи особливості роботи у певній місцевості, зокрема такі, як години пікової завантаженості транспортних шляхів, значну віддаленість місця роботи від місця проживання держслужбовця, режими роботи закладів дошкільної та загальної середньої освіти;

- інші особливості роботи держоргану, зокрема нерівномірний обсяг навантаження на держслужбовця впродовж дня (тижня), коли основний обсяг робіт припадає на початок чи кінець робочого дня або виходить за його межі.

Зразки наказів про встановлення фіксованого та змінного гнучкого режиму робочого часу наведені у роз'ясненні НАДС від 30.10.2020 р. № 123-р/з.

Снігопад знижок до 60% на інформаційно-аналітичні продукти та комплексні рішення для аудиторів від ЛІГА:ЗАКОН. Контролюйте своєчасність і повноту сплати податків до бюджету, читайте професійні новини з перевірених джерел та формуйте власні вибірки з нормативних документів, судових рішень, контрагентів. Не пропустіть найвигідніші пропозиції.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини