Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оподатковувати ПДВ неустойку — рішення суду

20 січня 2021, 10:50
562
0
Реклама

Неустойка у розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення є штрафною санкцією та не є об'єктом оподаткування ПДВ, тому при стягненні неустойки ПДВ не має включатися до її складу - констатували у Верховному Суді.

Тож при розрахунку розміру неустойки за неповернення майна з оренди після припинення дії договору найму не включається ПДВ, який мав би сплачуватися орендарем орендодавцю у випадку правомірного користування майном.

Принагідно у ВС нагадали, що неустойка, яка визначається в розмірі подвійної плати за користування річчю за час прострочення повернення її наймодавцеві у разі припинення договору найму, має певну специфіку щодо незастосування до неї скороченого строку позовної давності, оскільки дія такої санкції поширюється на весь час неправомірного користування майном. До неї також не застосовуються положення про припинення нарахування штрафних санкцій після закінчення 6 місяців, для неї передбачено інше - дію санкції на весь період неправомірного користування майном.

Докладніше на цю тему читайте в статті "Штрафи, пені, неустойки: рызниця з податку на прибуток" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся тестовим доступом або придбайте бухгалтерський cервіс "Інтербух"

Джерело: повідомлення ВСУ

Більш ніж 70 млн судових рішень можна знайти у системі VERDICTUM. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини