Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кабмін уточнив, хто саме отримає компенсацію за підвищення ціни на електроенергію

Реклама

Як ми вже інформували, уряд ініціював запровадження компенсації на оплату електроенергії для окремих категорій споживачів. Парламент доволі оперативно підтримав цю ініціативу, а згодом з'явився і повний текст постанови КМУ від 01 лютого 2021 р. № 64 "Питання надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії".

Згідно з цим документом КМУ постановив запровадити надання компенсації на оплату електричної енергії, спожиту у I кварталі 2021 р., у зв'язку з відміною окремих знижених тарифів деяким категоріям споживачів (крім тих, які отримують житлову субсидію):

- населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;

- населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 р. мало право на знижений тариф;

- багатодітні, прийомні сім'ї та дитячі будинки сімейного типу.

Також затвердили Порядок використання коштів для надання компенсації деяким категоріям споживачів електричної енергії, внесли зміни до деяких постанов КМУ.

Окремо зазначили: багатодітним, прийомним сім'ям та дитячим будинкам сімейного типу призначається житлова субсидія відповідно до законодавства без урахування доходів дітей.

Згаданий Порядок використання коштів для надання компенсації уточнює: компенсація надається шляхом спрямування бюджетних коштів постачальникам універсальних послуг з подальшим їх зарахуванням, як часткову оплату за спожиту у I кварталі 2021 р. електричну енергію, на особові рахунки споживачів. Постачальник універсальних послуг повинен поінформувати споживача про надану йому компенсацію шляхом розміщення відповідної інформації у платіжному документі (рахунку) та в особистому кабінеті споживача.

Розмір отриманої компенсації не враховується під час обчислення сукупного доходу сім'ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства. Також розмір отриманої компенсації не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до підпункту 165.1.1 ПКУ.

Як бухгалтеру полегшити собі роботу? З рішенням Liga360! Ця система містить типові договори, форми й бланки, має зручні калькулятори відпусток та індексації зарплати. Алгоритми робочих ситуацій та персональні консультації експертів додадуть професійної впевненості. Спробуйте Liga360 зараз.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини